Edit: Delfiner i Venedig - fake news

När hela Italien sitter i karantän på grund av Coronaviruset, dyker det upp svanar och delfiner i Venedigs kanaler.  "Naturen tryckte bara på återställningsknappen" och djurlivet återvände till i det plötsligt klara vattnet i den öde turiststaden. 

Hur skulle en värld utan människor se ut? När länder stänger ner för att förhindra spridning av COVID-19 florerar foton på sociala medier som hintar om att det kan vara mycket renare. Som en person uttryckte det: "Naturen tryckte bara på återställningsknappen."

De flesta icke-väsentliga resor till länder i Europeiska unionen är förbjudna och Italien, som är centrum för utbrottet på kontinenten, har stängt alla icke-väsentliga affärsverksamheter. Kanalerna i Venedig, som vanligtvis myllrar av turister och båttrafik är nästana tomma och på sociala medier delar människor foton och videor av klart vatten och djur som sällan ses nära staden. För vissa var det ett litet tecken på hopp då landets dödstal steg över 2500 den 17 mars.

"Jag tänkte att jag skulle sprida lite positivitet. Sedan Venedig gick in karantän och därmed slapp föroreningar från båtar har vattnet börjat rensas upp och en delfin har upptäcktes i kanalen för första gången på nästan 60 år!" skrev någon på Twitter.

Edit: Detta har skapat stor förvirring då det visar sig att det faktiskt inte var i Venedig bilden var tagen, utan i Cagliari på Sardinien, The Hill som först publicerade nyheten har gått ut med en rättelse.

Venedigs borgmästare sa till CNN att även om kanalerna ser renare ut än innan karantänen, har vattenkvaliteten inte nödvändigtvis förbättrats.

"Vattnet ser nu klarare ut eftersom det är mindre trafik på kanalerna, vilket gör att sedimentet stannar på botten" sade en talesman till CNN. "Det beror på att det är mindre båttrafik, som är det som vanligtvis drar upp sediment till vattenytan."

Därmed inte att sägt att nedstängningen av landet inte har haft några positiva miljöeffekter i en stad som vanligtvis kämpar med överturism.

"Luften är emellertid mindre förorenad eftersom det finns mindre vaporetti och båttrafik än vanligt på grund av den begränsade rörelsen av invånare," sade talesman, med hänvisning till den offentliga vattenbussen, Vaporetto.

Italienare har i allt högre grad vänt sig till sociala medier för att sprida positivitet under veckorna sedan låsningsåtgärder genomfördes. Videor av personer som sjunger unisont från sina balkonger har blivit virala och till och med inspirerat U2-frontman Bono att släppa ny musik på hans Instagram- och Facebook-sidor.

Källa: The Hill

Top