Dygnslångt depåstopp i Haag ger spännande twist till finalsträckan av 
Volvo Ocean Race

Ett nytt depåstopp blir en del av den sista etappen i Volvo Ocean Race 2014-15. Efter att ha lämnat franska Lorient kommer de tävlande båtarna att stanna under 24 timmar i Haag, Nederländerna för att sedan kappsegla den sista biten till mållinjen i Göteborg.


Båtarna väntas anlända till Haag på fredagen den 19 juli nästa år efter att ha startat från den franska staden Lorient. Ett dygn senare kommer de att starta den avslutande spurtsträckan efter depåstoppet i samma ordning och med samma tidsavstånd som när de anlände. Publiken får möjlighet att komma nära seglarna och båtarna när klockan tickar ner och lagen gör sig redo för att åter hissa segel och göra upp i finalen av den nio månader långa kappseglingen med målgång i Göteborg. Enligt Knut Frostad, VD för Volvo Ocean Race, var Haag ett naturligt val för depåstoppet. 
– Runtom i världen finns det miljontals med människor som följer havskappsegling men det finns få platser där stödet är större än i Nederländerna.

Nyheten kommer att glädja fans i Nederländerna som redan firar förra månadens nyhet – att laget Team Brunel kommer att tävla för nationen i den tolfte upplagan av Volvo Ocean Race som startar den 4 oktober 2014. Laget leds av legenden Bouwe Bekking som deltagit i sex omgångar av Volvo Ocean Race. För ett par veckor sedan presenterades också att laget kommer att sponsras av det nederländska företaget Schouten Global som redan meddelat att de jobbar för att kunna backa upp ett eget lag i Volvo Ocean Race 2017-18.
– Precis som Nya Zeeland är Nederländerna ett land där segling i allmänhet och Volvo Ocean Race i synnerhet är väldigt populärt och har en lång historia. Vi vill stödja det, säger Knut Frostad.

Tävlingsledningen har färska minnen från när Volvo Ocean Race senast seglade nära den holländska kusten. 
– 2008-09 seglade tävlingsfältet i en bansträckning nära Haag framför de lokala fansen och det var en succé. Nu kommer det bli ännu större eftersom båtarna kommer i land och alla fans kan komma nära och träffa seglarna, säger tävlingens operativa chef Tom Touber och får medhåll från Karsten Klein, Kommunalråd för Idrott, Unga och Välfärd i Haag.
– Jag är väldigt stolt över att Volvo Ocean Race valt just Haag som värdstad för det enda depåstoppet under nästa upplaga av tävlingen. Staden har en stark tradition inom segling och vattensport och därför passar depåstoppet perfekt. Det är inte bara en sportslig höjdpunkt, utan också ett stort idrottsevenemang för hela staden och dess medborgare, säger Karsten Klein.

Hamnen och vågbrytarna i Haag kommer att fungera som utmärkta utsiktsplatser för publiken och när finaletappen återupptas den 20 juni kommer staden och dess drygt en miljon invånare kunna följa det hela från första parkett.

I Haag finns ett flertal internationella institutioner som så som bland annat den Internationella Domstolen och staden är också sätet för det holländska parlamentet. Kuststaden lockar årligen över en miljon besökare från hela världen och är landets mest besökta resmål efter huvudstaden Amsterdam. Tävlingen väntar sig att människor från hela landet och från Tyskland kommer att sluta upp för att välkomna båtarna och sedan ta farväl. Haag och Volvo Ocean Race planerar tillsammans flera stora publika evenemang som konserter och andra dragplåster som även kommer inkludera Team Brunel och deras internationella rivaler.

Nederländerna i Volvo Ocean Race:

• 2014-15 blir den andra gången som Nederländerna ingår i tävlingsrutten. I Volvo Ocean Race 2005-06 ingick ett hamnstop i Rotterdam och 2008-09 fanns två waypoints vid den holländska kusten på sträckan från Galway, Irland till Marstrand.

• Bouwe Bekking var den senaste nederländska skepparen som deltog i tävlingen. Då var det laget Telefónica Blue 2008-09 och i den kommande upplagan deltar han för sjunde gången.

• ABN AMRO ONE med skepparen Mike Sanderson (NZL) vann tävlingen 2005-06 och det var den tredje vinnarbåten från Nederländerna i tävlingens historia.

• Cornelis (Conny) van Rietschoten vann både 1977-78 och 1981-82 som skeppare ombord på Flyer I respektive Flyer II och han är den enda skepparen som vunnit tävlingen två gånger.

• Hans Bouscholte (1997-98 på BrunelSunergy) och Roy Heiner (1997-98 på BrunelSunergy) är de skeppare som senast ställt upp i tävlingen med båtar som tävlar för Nederländerna.

• Det senast laget från Nederländerna som ställde upp i tävlingen var Delta Lloyd ställde 2008-09.

• Den första seglare från Nederländerna som deltog i tävlingen Tjerk M. Romke de Vries. Han seglade ombord på båten Sayula II som vann den första upplagan av tävlingen 1973-74.

Allt kan hända i ett race som Volvo Ocean Race:

Top