Dubbelt guld på F18-VM

Det blev dubbelt guld till Sverige på F18 VM, totalvinnare Emil Järudd och Rasmus Rosengren och mixed Simon Skoog och Cecilia Jonsson.

F18 VM har den här veckan seglats i Tyskland och varit en del av Travemünde Woche. Totalvinnarna Emil Järudd och Rasmus Rosengren har seglat stabilt hela veckan och ryktet på hamnplan är att de varit snabba. Emil Järudd seglar normalt Nacra17 och är precis hemkommen från För-OS i Marseille. Rasmus Rosengren har också en lång historia inom Katamaranseglingen och har på sistone börjat segla alltmer IQFoil.

Duon har imponerat med sin båtfart samt strategi och vinner med 13 poäng före australiensarna Gavin Colby och Kai Colman. På tredjeplats slutar Brett Burvill och Max Puttman också från Australien.

Sista dagen blev det inga seglingar, hur är det att gå och vänta på land hela dagen? Blir det extra nervöst än om ni seglat?
Det var ganska nervöst att gå runt på land sista dagen, säger Emil och fortsätter. Rasmus var väldigt cool dagen innan och sa att imorgon blir det nog inga race, så idag seglar vi som om det vore sista dagen. Vi lyckades hålla oss till planen och skapade några poängs ledning och kände att vi hade gjort allt vi kunnat. Det gjorde att vi kunde vara ganska avslappande även om det skulle bli race sista dagen.

Vad har varit er styrka i veckan? Ryktet säger att ni varit snabba.
Vi har gått bra men jag skulle inte säga att vi har haft någon överfart på kryssen. Länsen däremot har vi gått väldigt fort. Vi har haft bra första spår ut från starten och ofta åt rätt håll. Om vi missade något strategiskt på kryssen så räddades vi av vår länsfart.

Du och Rasmus har en lång historia tillsammans sen tidigare, hur är det att vinna så här tillsammans?
Vi har inte seglat så mycket tillsammans utan mer mot varandra. Så det har varit väldigt roligt att sitta i samma båt. Vi har blivit bättre och bättre, dag för dag och att ta guld var verkligen ingenting vi hade förväntat oss när vi åkte hit. Vi är såklart glada och lite förvånade, det känns fortfarande lite surrealistiskt.

Segerintervju med Rasmus Rosengren till vänster och Emil Järudd till höger.

För den andra guld-duon var medaljen nästan säkrad redan innan sista dagen. Simon Skoog och Cecilia Jonsson var så pass långt före konkurrenterna att guldet var väldigt nära. Cecilia Jonsson seglade OS i Tokyo 2021 i Nacra17 (tillsammans med Emil) och jobbar nu på KSSS med framtidens OS stjärnor.

Hur var det att komma tillbaka och tävla den här veckan?
Veckan eller veckorna har varit toppen, vi har haft så kul! Att få vara tillbaka och racea i en katamaran har varit så mycket roligare än vad jag kunnat föreställa mig. Att min rygg har hållit är också ett plus, mina tre diskbråck har hållit sig i schack, säger Cecilia och fortsätter.

Jag insåg att detta var första gången jag seglade katamaran sen OS i Tokyo, så inför tävlingen var jag lite nervös över hur det skulle gå. Men jag verkar ha kommit ihåg hur man gör.

Känner du någon skillnad nu när du kom tillbaka till tävlingsbanan, blir man klokare av att vara på sidan ett tag?
Jag har känt mig så mycket lugnare och gladare på banan än vad jag någon gång gjort under hela min karriär och om det har att göra med att man är lite äldre och lite mer erfaren vet jag inte, men jag vet att det är viktigt att ha kul. Har man inte det så är det inte värt att köra.

Berätta gärna mer om sista dagen och samarbetet med Simon.
Simon och jag har på tre veckor gått från att inte känna varandra till att få ihop ett team i världsklass, det är rätt så imponerande. Vi har lyckats ta fram det bästa hos varandra och i och med den begränsade tiden till förberedelser vi haft så har vi behövt hålla det enkelt, seglat på det vi ser och har, lita på vår magkänsla och inte analysera för mycket.

Inför sista dagen hade vi lite marginal ner till tvåan och kunde ha råd med ett sämre race, men inte mer än så. Så det var verkligen inte säkert att vi skulle vinna förens de blåste av för dagen. Men självklart är det jättekul att åka hem med en vinst och sluta 19 i totalen av 104 båtar.

F18-fleetet är en fantastisk grupp av människor, alla är så givmilda och schyssta. Man hjälper varandra och delar med sig av erfarenheter, tips och trix.

Att vi var nio svenska team på plats där nere är jättehäftigt, det har varit en sådan härlig stämning i laget och jag är glad att få vara en del av detta gäng och ha lärt känna dom. Jag tror vi var det gästande land som skickade flest båtar, och funderar man på att testa F18 så kan jag verkligen rekommendera klassen.

Som avslutning vill jag bara säga stort grattis till Emil och Rasmus till guldet!! Första svenska världsmästare i F18 någonsin!

Seger intervju Cecilia Jonsson till vänster och Simon Skoog till höger.

Svenska laget

Resultat för de svenska seglarna.

Top