Din dag på Båtmässans scen - samt lite annat smått och gott

Snart slår Båtmässan i Göteborg upp portarna och en av attraktionerna är scenprogrammet som enligt moderator Bengt Wallin har något för alla smaker. Här kommer en hälsning från Bengt - speciellt riktad till oss seglare.

”Snart är sommaren här” har varit, och är, ett uttryck jag levt med i runt 25 år i och med att jag haft, och har, förmånen att jobba med Båtmässan. Och på lördag (den 3 februari) öppnar den!

Segling är ett fantastiskt sätt att utöva båtliv oaktat om det är som sport eller som avkoppling, något som jag försöker (som ansvarig för scenprogrammet på Båtmässan) lyfta lite extra. Det kommer vara inslag öppningslördagen, måndagen och framför allt torsdagen den 8 februari om segling, vi kallar den dagen Seglingsdagen. Scenprogrammet innehåller inslag om segling som avkoppling, om kommande sommars Olympiska Spel i Frankrike, om sommarens VM i 505 i Varberg och en unik filmvisning.

Då du brinner lite extra för segling tänkte jag tipsa dig om denna dag och ett unikt inslag.

”The Wizard of Zenda”

Om man kan tala om giganter inom segling så är Buddy Melges en. Under åren 1964 till 1992 vann han ett OS-guld och ett brons, två gånger blev han världsmästare i Starbåt, tre gånger världsmästare i 5 5 samt sju gånger världsmästare med isjakt. Ovanpå detta, tre gånger Årets seglare i USA, han var med i Americas Cup 1992 och vann, invald i National Sailing Hall of Fame och America’s Cup Hall of Fame. Han fick smeknamnet “The Wizard of Zenda”.

"Keep listening to other sailors and keep learning about the sport. And if you do start winning, don't ever be afraid to share what you know with your fellow sailors." - Harry Clemons "Buddy" Melges Jr (1930-2023). Foto: www.wizardofzenda.com

Tack vare ett samarbete med Svenska Seglarförbundets Historiska utskott kan Båtmässan visa dokumentärfilmen om denna, en av världens främsta seglaren någonsin. Detta är andra gången den visas i Europa! Allt går som jag skrivit tidigare av stapeln på Båtmässan scen torsdagen den 8 februari med start 12.30.

Anne Peterson, som har producerat filmen, kommer introducera densamma på plats. Anne har i över 25 år varit ”nyhetsankare” i amerikansk TV. Hon har också varit en “livslång” vän med Buddy och hans familj och kommer kort berätta om varför filmen har gjorts. Anne är svensk-amerikan och talar svenska. Filmen är på engelska.

Välkommen till seglingsdagen eller någon av de andra dagarna ”på, i eller vid” vattnet på Båtmässans scen."

Vi har tidigare uppmärksammat både seglingsdagen och dokumentären The Wizard of Zenda. Mer om våra favoriter samt filmen hittar du i notiserna; Temadag segling på alla breddgrader samt Dokumentären om Buddy Melges på Båtmässans scen.

Top