Allt du behöver ha koll på - Andra America's Cup-regattan

Det är dags för nästa drabbning mellan America’s Cup-lagen. Den här gången är det Saudiarabien och Jeddah som står för värdskapet. Spektakulära scener är att vänta när de sex AC40:orna ställer sig på startlinjen. Kommer American Magic vinna den här gången också, eller är Peter Burlings revanschlust för stor? För dig som vill följa regattan följer all nödvändig information här.

Tävlingen består av tre dagars racing med start torsdag den 30 november. Precis som vanligt sänds racen på YouTube. Jeddah ligger två timmar före svensk tid så planerad första start är klockan 9.30 svensk tid. Länken hittar du här: youtube.com/americascup.

Tre fleetrace är planerade de två första dagarna och två till sista dagen, innan de två bästa möts i en matchracing-final.

Fler tighta dueller väntas i helgen när de snabba AC40-båtarna ska samsas på samma linje. Foto: Alex Carabi / America's Cup

Förra gången det begav sig, i Villanova strax söder om Barcelona, var det en tävling med väldigt lite vind, bland annat fick matchracingen ställas in. Därav kan vi förvänta oss att samtliga lag tycker att det ska bli spännande att testa färdigheter mot varandra. Några som har varit extra seriösa i sina förberedelser är Alinghi. Laget har skeppat två båtar till Jeddah och har kört race mot sig själva i två veckors tid. De andra lagen dök upp i dagarna, efter att ha tränat på andra ställen i världen.

American Magic har hållt sig kvar i Barcelona och tränat. Foto: Ugo Fonollá / America's Cup

Favoritskapet blir ett annat diskussionsämne. Kanske är det Tom Slingsby och American Magic som ska anses favoriter eftersom de vann förra gången. Man vet också att Nathan Outteridge och Peter Burling gärna vill vinna den här gången, eftersom de blev av med möjligheten att få möta Magic i en avgörande final förra gången. Ben Ainslie önskar sannolikt ett bättre resultat än sist, det brittiska laget verkar inte särskilt nöjda med att harva runt i bottenskiktet.

Prognosen säger hårda vindar och möjlighet till stora vågor, så vi bänkar oss framför TV:n och ser fram emot en spännande regatta!

Text: Johan Bengtsson

Top