Adam seglade till Salomonöarna med ett innebandylandslag i sikte

Adam Olofsson, 39, är ingen vanlig långfärdsseglare. I november 2016 gav han sig av från Sverige och det tog honom drygt tre år att nå Salomonöarna, som var målet för resan. Här skulle han introducera innebandyn för befolkningen och starta ett nytt landslag. Sagt och gjort, nu hägrar VM-kvalet.

– Det har varit en dröm sedan jag var 16 år. Jag ville starta ett landslag när jag blev äldre och först var det Maldiverna jag tänkte på, men efter en backpackerresa 2009 bestämde jag mig för Salomonöarna, säger Adam.

I maj 2014 köpte Adam den ketchriggade stålbåten som skulle ta honom hela vägen till Salomonöarna, men det krävdes mycket förberedelser innan det var dags för avfärd.

– Jag och min kusin Lennart renoverade båten i ett och ett halvt år innan vi gav oss iväg november 2016 med mina två kusiner, en farbror och en vän. Från Spanien seglade jag och min kusin Lennart vidare med paying crew tills han också lämnade på Kanarieöarna. Där fortsatte jag resan med paying crew och vänner. Jag har aldrig seglat ensam. Jag kan göra det om jag vill, men tycker det är roligare att segla med någon.

Målet har alltid varit Salomonöarna och att starta ett landslag i innebandy där, men det fanns även en del delmål på vägen som Mauretanien, Franska Guiana, Cocosön, Påskön, och Pitcairn.

– Det var häftiga ställen. Vi spelade innebandy en hel del på vägen, det var ett kul sätt att ge lokalbefolkningen något nytt.

Men att komma igång med planen tog längre tid än väntat. Strax efter att Adam anlänt till Salomonöarna slog pandemin till och han fock flyga hem. Två år tog det innan han var tillbaka och då väntade först ett omfattande arbete med båten, innan han kunde segla till huvudstaden Honiara. Väl där började arbetet med att starta upp innebandyn i landet.

– Snabbt fick jag ihop träningar tre gånger i veckan med folk runt omkring hallen och sedan värvade jag ca 90 % av alla landhockeyspelarna i Salomonska landslaget till mitt innebandylag.

Men det blev lite större och mer komplicerat än han först trodde, för sen började det byråkratiska.

– Att ta en helt ny sport till ett land där ingen sett en innebandyklubba och vara den enda som vet någonting om sporten har varit en utmaning.

För att starta ett landslag behövde han starta ett förbund, så det va en lång process att bli accepterade av internationella innebandyförbundet. Först i maj 2021 var det klart, men under den tiden lyckades Adam få ihop åtta klubbar och en liga. Målet med ett landslag är redan uppfyllt. Nu är siktet inställt på VM-kvalet i februari 2026 som spelas någonstans i Oceanien eller Asien.

– VM 2026 spelas i Finland, så att möta Sverige i finalen är såklart en dröm, men en sak i taget. Nu är det VM-kvalet först. Det betyder att jag kommer vara kvar här i minst två år till.

Top