Aarhus en stad värd att besöka

Månadsskiftet maj-juni besökte The Ocean Race danska Aarhus vilket gav oss chansen att lära känna staden, som är både sevärd och gemytlig, lite bättre. Det första som fångade vår uppmärksamhet var den härliga mixen av gamla, genuina kvarter med supermodern design och en puls som ger känslan av en storstad med både framåtanda och värme.

Det finns många sätt att ta sig till Aarhus från Sverige. För dig som väljer segelbåten finns inte mindre än fyra gästhamnar; Aarhus Marina, Aarhus Lystbådehavn, Kaløvig Bådehavn och Marselisborg Lystbådehavn. Nedan ett axplock av smått och gott i Aarhus med omnejd, för en mer fullständig redogörelse rekommenderar vi www.visitaarhus.com.

Liten stadskärna som ligger nära hamnen ger gångavstånd till allt och eftersom stadens gator vimlar med caféer och barer är ett trevligt pitstop svårt att undvika.

Navitas ligger mitt i stan och är ett unikt samarbete mellan utbildning och näringsliv i centrala Århus. Foto: Photopop

Sallings Roof Garden är en gigantisk takterras med utsikt över hela Aarhus. Upplägget är udda då det är öppet för allmänheten som kombinerat med barer och restauranger. Ett besök ger en bra bild av Aarhus där den lustiga idén avslöjas; alla universitetsbyggnader har orange tegel på taken.

Sailing Roof Garden. Foto: Salling

Sailing Roof Garden. Foto: Salling

Latin Quarter är det äldsta och charmigaste området i Aarhus. Det byggdes redan på 1500-talet på mark där vikingarnas bebyggelse ursprungligen låg. Ett stenkast bort ligger ”Den gamle By” och ARoS museet.

Ytterligare två ställen som förgyllde våra dagar i Aarhus var Aarhus Street Food (man blir hungrig av The Ocean Race) samt Aarhus International Sailing Center där The Ocean Race höll sina träffar och sammankomster, mer om det kan du läsa i notisen En dröm för varje jolleseglare.

Latin Quarter är känt för charmiga, färgglada byggnader längs Mejlgade, som Juuls Gård från 1600-talet. Vid det livliga torget Pustervig finns restauranger från världens alla hörn och trendiga kaféer som serverar traditionella danska smörrebröd. För dig som suktar efter kultur finns bland annat den lilla biografen East of Eden som visar utländska filmer och indiefilmer, samt Kvindemuseet. Foto: Photopop

ARoS Aarhus Kunstmuseum är ett av norra Europas största konstmuseer. Namnet är en ordlek av det latinska ordet ars och det gamla danska namnet för Århus, Aros. Foto: Photopop

I växthusen i Botanisk Have Aarhus kan du uppleva ett tropiskt klimat, se vackra växter och få en lärorik upplevelse för både barn och vuxna. Foto: Kasper Hornbæk

Ballehage Strand med Den Uendelige Bro där du kan gå och gå och gå och gå utan att nå slutet. Foto: Photopop

Top