Ögongodis och två svenska spikar

Det är ju ingen hemlighet att segling är en mångsidig sport med ett oändligt antal lager och nyanser, men ibland blir det extra tydligt, som i Maxi Yacht Rolex Cup, när man ser anrika J Class med rötter från 30-talet tävla sida vid sida med sprillans nya, högteknologiska FlyingNikka*. Också har vi en god nyhet; Svea tog två spikar under gårdagen.

*FlyingNikka är en nydesignad, 60 fot lång, fullt foilande Mini Maxi speciellt utvecklad och byggd för långa distanser och havskappsegling.

Svea är så här långt obesegrad i Maxi Yacht Rolex Cup med totalt tre raka spikar i bagaget (Svea inleder Maxi Yacht Rolex Cup med en vinst) och nyckeln till segersviten rapporteras vara okomplicerade och vältajmade starter samt att besättningen lyckas med det svåra att segla enkelt. Vid rodret står en av ägarna, Niklas Zennström. Övriga ägare skall enligt uppfigt också vara ombord. Bouwe Bekking är taktiker och Steve Hayles navigatör.

I det första racet skar Svea mållinjen 1 minut och 19 sekunder före Velsheda som tog andraplatsen. På korrigerad tid skilde det bara tre sekunder mellan trean Ranger och Topaz som blev fyra.

Då det är dumt att ändra ett vinnande koncept körde Svea på i samma stil. Velsheda, som hamnade lite i kläm mellan Svea och Topaz, lyckades aldrig segla upp till sin fulla potential och landade därmed på jumboplatsen. Vi gläder oss att Topaz, som inledde regattan med en skörad fock, äntligen fick kliva upp på pallen.

Idag lämnar J Class kryss- länsbanan för ett lite längre kustnära race.

Race 2, korrigerad tid:

1 Svea 1:07:12
2 Velsheda 1:09:30
3 Ranger 1:10:09
4 Topaz 1:10:12

Race 3, korrigerad tid:

1 Svea 1:12:12
2 Topaz 1:13:46
3 Ranger 1:13:58
4 Velsheda 1:14:32

Svea ägs sedan en tid tillbaka av en trio som består av Skypes grundare Niklas Zennström, Avitogrundaren Filip Engelbert och entreprenören Hjalmar Winbladh. Skeppare är ingen mindre än Bouwe Bekking. I övrigt är besättningen blandad, men vi gläder oss lite extra åt att se flera svenska namn ombord.

Top