Årets eskaderseglingar för klassiska båtar

Eskaderseglingar är ett utmärkt sätt att i sällskap med likasinnade, upptäcka nya hamnar och bekantskaper i alla åldrar (vilket inte minst uppskattas av barn- och tonårsbåtar), ta del av andras kunskap och erfarenheter, hitta till nya destinationer och ha det allmänt trevligt under säkra och trygga förhållanden.

Båtarna i fotogarfiet ovan ligger vid ön Harstena, i den norra delen av Gryts skärgård, sex distansminuter från Fyruddens hamn i Östergötland. Ön har en lång historia och man vet genom skattelängder att den var bebodd redan 1543. Harstena är känd för den väl bevarade skärgårdsmiljön, men också för den säljakt som tidigare bedrevs. Harstena har dessutom en storslagen natur och är något av en idyll i ytterskärgården med sina små röda stugor kring Båtsviken.

Sail Yacht Society (SYS) arrangerar eskaderseglingar och i år är evenemanget uppdelat i två etapper; den 11-14 juli och den 14-17 juli.

Första etappen inleds med samling i Stockholms underbara ytterskärgård, på Huvudskär. Deltagarna seglar sedan till Långviksskär och njuter av bara klippor och fina naturhamnar, för att nästa dag ta sig till en restaurang i antingen Malma Kvarn eller Bullandö. Sista seglingengår till Gällnöfladen, där man kan äta egen mat eller knalla över ön till den lilla restaurangen.

Andra etappen startar morgonen därpå med ett sedvanligt skepparmöte. Från Gällnöfladen är tanken att segla vidare till Stora Nassa där man slår läger för natten. Näst sista dagen bär det av till Norrpada och eskaderseglingen rundas av med antingen Vätö eller Söderarm som slutdestination.

Givetvis har vädrets makter stort inflytande på den slutgiltiga planeringen, som alltid när det handlar om segling.

Anmäl dig på via SYS hemsida sailyachtsociety.se.

Top