Åre Slalomklubb seglade hem lagguldet i 2-krona

Den 31/8-1/9 seglades SM i 2-krona på Ekoln och Upsala Segelsällskap stod som arrangör för andra året i rad och det 32 båtar stora startfältet är nytt mästerskapsrekord.

 

För andra året i rad knep Björn Sandberg och Maja Wikman SM-guldet före hemmaseglarna Staffan Eklund och gasten Ebba Ettemo. Uppsalabåten var bättre på undanvinden men Björn och Maja var bättre på kryssarna i den stundtals friska vinden. -Staffan och Ebba seglade ifrån oss och vann de första två racen men efter det trimmade vi om och fick bättre fart i båten, säger Björn Sandberg. På tredje plats kom juniorerna Linus Berglund och Elias Andersson från Åre Slalomklubb. Linus och Elias korades som vinnare i klassmästerskapet för juniorer framför Johannes Richter Jonsen och Agnes Pettersson från Edsvikens Segelsällskap. På tredje plats i klassmästerskapet för juniorer kom Hugo Sköld Orr och Pelle Hollner från Kvarnvikens Båtsällskap (Hässelby).

 

- Juniorklassen i 2-krona har ingen SM status än men förhoppningsvis kommer vi att få det från och med nästa år, säger Mats Rimmö som är ordförande i 2-kronaförbundet.

- Helgens tävlingar har varit otroliga ur flera perspektiv, fortsätter Mats,

- 32 båtar på linjen innebär nytt mästerskapsrekord och 15 av båtarna var ungdomsbesättningar. I 20 av 32 båtar har vi tjejbesättningar eller mixade besättningar. För många är 2-kronan enbart en skolbåt men det håller jag inte med om. Det finns en charm att man kan låna en båt från klubben och ställa upp i ett SM. Tävlingarna i helgen har hållit hög klass med flertalet svenska mästare i olika klasser på linjen. Jag hoppas att vi kan locka ännu fler juniorer till nästa SM om den har JSM status, avslutar Mats.

 

Den tvåfaldige regerande mästaren i 2-krona och C55 Björn Sandberg uppskattar bredden i sporten. -I toppen var det SM medaljörer i IF, Nepunkryssare, C55, Trissjolle, Snipe, CB66, E-jolle, Feva, 29-er, 606 och flera som tävlat i Allsvenskan. I botten återfanns några som gjorde sin första tävling utanför den egna klubben. Det är så kul att alla kan segla båten och ha kul på ett SM. Tillgången på klubbägda 2-kronor är stor och kan killarna från Åre segla in på en 3:e plats med sina gamla trötta segel finns det inga ursäkter att delta.

 

I lagtävlingen hamnade Upsala Segelsällskap och Åre Slalomklubb på samma poäng men Åre tilldömdes segern då de hade fler juniorer i laget.

- 2012 bildade vi en seglingsektion inom Åre Slalomklubb och nu är vi Norrlands största ungdomsklubb, berättar Pär Lindell som är en av ledarna i Åres slalomklubbs seglingssektion.

- Att få komma hem till Uppsala och vinna ett lagguld i segling är stort och vi kommer att ställa vandringspriset ”the ugly mug” på en speciell hylla på slalomklubbens kansli i Åre.

 

Fler bilder från eventet finns här!  

Top