Yann Guichard efter mastbrottet: "Det var vår sista chans"

Den 131 fot långa katamaranen Spindrift 2 var påväg till startlinjen (utanför Quessant) för ett andra försök att ta hem Jules Verne Trophy. Då bröts hennes mast ca kl 16.15 igår eftermiddag söder om Saint-Mathieu i 30 knops västlig vind och tuffa vågor.


Spindrift 2 var redo att göra ett nytt försök runt jorden och hade en bra väderlucka efter att ha varit på stand-by i Brest, Bretagne i två månader.

”Allting gick väldigt fort! På ett par sekunder var masten nere. Vi har väntat i två månader på detta nya försök på Jules Verne Trophy, denna lucka var vår sista chans. Det är en stor besvikelse för hela laget, både på havet och på land, alla var redo. Vi har spenderat mycket tid att optimera båten och så kollapsar allting på ett ögonblick,” sade Yann Guichard.

”Vi var påväg till startlinjen, det var relativt starka vindar på 30 knop och tre meter vågor. Precis innan vi skulle slå till Pointe Saint-Mathieu bröts masten, av någon anledning. Det viktigaste är att ingen skadades ombord. Tyvärr var vi tvungna att slänga i masten i havet. Vi ville inte ta några onödiga risker för besättningen för att vi var väldigt nära klipporna vid Toulinguet. Imorgon ska vädret lugna sig och vi ska försöka plocka upp masten så snart som möjligt. Nu ska vi försöka förstå vad som har gått fel,” konstaterade han.

Spindrift 2 var nära klipporna vid Toulinguet.

Somliga kanske känner igen Yann Guichard och Spindrift Racing från Marstrand där de har varit med i Match Cup Sweden de två senaste åren. 

JULES VERNE TROPY

Ett pris för den snabbaste världsomseglingen i vilken typ av båt som helst utan restriktionen, så länge man har registrerat sig och betalat anmälningsavgift. Priset delades först till den båt som klarade att segla runt jorden på 80 dagar. Namnet kommer från Jules Vernes novel "Jorden Runt på 80 Dagar". Nuvarande rekordhållare är IDEC Sport med skeppare Francis Joyon som 2017 gjorde det på 40 dagar 23 timmar 30 minuter och 30 sekunder.

Top