Yago Lange surfar framför Perito Moreno-glaciären

Yago Lange är den första någonsin att foila framför Perito Moreno-glaciären. 

Yago Lange känner vi inte bara igen som Santiago Langes son utan också olympier från 2016 i Rio där han seglade 49er tillsammans med sin bror. Yago har alltid älskat havet och tidigt fick han upp ögonen för hur plasten och vårt levnadssätt påverkar miljön. Han är aktiv i World Sailings hållbarhetskommission och har startat ett uppmärksammat projekt tillsammans med Parley. 

För någon vecka sedan blev han den första någonsin att wingfoila framför Patagonias Perito Moreno-glaciär. Med den här kampanjen vill Yago visa upp den fantastiska glaciären och hur den blir påverkad av oss människor. 

I en Q/A med Yago berättar han om hur det var i området han befann sig. 
Så du har glaciären, sedan har du Lago Argentino, som är ansluten till Santa Cruz-floden. Det är på Stillahavssidan av Argentina, men vattnet från glaciären rinner österut hela vägen till Atlanten och korsar hela landet. Det här området i Patagonien är otroligt, jag vill säga som ett barn, det är ungefär som dinosaurieland. Det är vilt, massivt. Allt är enormt, och det är ett helt annat landskap än vad vi är vana vid. I bergen har du glaciärerna, du har snön, du har dessa sjöar med vackra färger – annan färg än någon annan sjö. Bortom bergen har du mer av ett ökenlandskap. Ungefär som kratrar på månen.

Utöver klimatförändringarna, vilka hot står detta ekosystem inför?
Glaciären är helt ansluten till havet just nu, men det är två dammprojekt som byggs, och det finns mycket aktivism runt omkring för att förbjuda dammen. Om flodflödet blockeras kommer det att kollapsa hela ekosystemet där eftersom dammarna tar mycket vatten och, ja, stoppar flodströmmen. För mig är det ganska hjärtskärande.

Du har lett mycket arbete med Parley i Patagonien – från fjärrstädningar till rewilding-projekt. Hur kommer det sig att du är så involverad?
Du vet när du lär dig av att se med dina egna ögon? Det här är vad jag ser när jag reser i Patagonien – hur denna klimatkris och hur dessa industrier påverkar detta vackra landskap, och specifikt skulle jag säga vatten. Vatten, du förstår, det är inte bara för det marina ekosystemet eller för de små djuren i naturen, det är mer för produktionen av mat, för människorna själva som lever av vatten. I bergen blir det allt fler bränder på grund av torrheten. Så, ja, det är verkligen kopplat till allt.

På den här resan gjorde du också en del pedagogiskt arbete?
Ja fast utbildningsprogrammet startade tidigare. Vi förberedde ett projekt om glaciären med 60 barn från två olika klasser. Vi pratade om möjligheten för mig själv att segla vid glaciären och hur vi kan skicka ett positivt miljöbudskap – och vad ska vi fokusera på. Klasserna undersökte och diskuterade glaciärerna. Detta var egentligen första delen av projektet. Nyligen höll jag ett föredrag för 10 ungdomsseglare – mer specifikt om hur vi som seglare kan bli mer ansvarsfulla och mer medvetna om plastföroreningar och hur våra beslut och våra vanor kan hjälpa till att undvika plast. Jag kunde inte göra en sanering vid glaciären eftersom det är en nationalpark, men jag hittade plastskräp efter foilingen längs glaciären, när jag kom i land. Det var ett tydligt budskap för mig personligen, plast finns överallt.

Läs mer om projektet på www.parley.tv.

Top