X-Yachts nya racer XR

X-Yachts tog tillfället i akt under ORC Worlds i Kiel och lanserade skisser och tankar kring varvets nya racer XR. Det är decennier sedan vi såg en så utpräglad racer från det danska varvet - spännande!

Racing har varit en del av X-Yachts DNA sedan starten för 44 år sedan. Den första båten X-79*var Danmarks svar på J/24, Albin Express och Maxi 80 Racer. Den numera ikoniska modellen har vunnit många regattor runt om i världen och totalt byggdes 468 båtar mellan åren 1979 och 1994.

Man befinner sig fortfarande i projektets begynnelse, men planen är att den kommer att landa inom ORCi Class B (inte entyp). Skrovlängden förväntas ligga på 42-44 fot.

Skiss av X-Yachts nya XR. Foto: X-Yachts

XR kommer att lanseras i början av 2025. Foto: X-Yachts

Målsättningen är att samla all erfarenhet och kunskap från tidigare racingprojekt och skapa en båt som är kapabel att vinna race out-of-the-box. Man samarbetar med de bästa partnerna i branschen; Bouwe Bekking, Jesper Radich, North Sails, C-Performance och Max Gürgel för att nämna några.

XR kommer att sjösättas i början av 2025.

*Visste du att båten fick sitt namn på grund av båtens längd, som var 7,9 m (7,96 m), men också för att den sjösattes år 1979?

X-41. Foto: X-Yachts

IMX 45. Foto: X-Yachts

X-35. Foto: X-Yachts

Top