X GAMES FIREFLY

X GAMES FIREFLY


Det blev ett VM som innehöll det mesta - bleke, vindbyar med kulingstyrka, krockar, sol och regn men framför allt mycket jämn kappsegling där det i slutändan endast skiljde 16 poäng mellan 2:a och 7:e platsen. Det var Århus i Danmark som stod värd för årets höjdpunkt bland X-35-seglarna – VM 2011 och sex svenska besättningar var på plats.

29 båtar från nio olika nationer hade tagit sig till Marselisborg hamn för att göra upp om VMtiteln. Efter tio race på fyra dagar stod det klart att hemmaseglarna Team Oxygen med skeppare Morten Ulrikkeholm tog hem segern före förhandsfavoriterna Team Lelagain från Italien på andra och tyska Team Xen på en tredje plats. Det var dock inte förrän det sista racet hade seglats som danskarna kunde andas ut. Italienarna höll mycket hög och jämn nivå de första tre dagarna men seglade bort sig i de två första racen under finaldagen. X-35 One Design introducerades 2005 och fick ISAF-status 2006. Sedan dess har klassen växt snabbt även i Sverige med många duktiga seglare bland besättningarna. I svenska X-35 Cup med fyra olika Grand Prix seglingar startade i år sammanlagt 14 båtar. Fyra båtar från ostkusten tog sig till Danmark för att delta i VM och fick där sällskap av två båtar från Malmö. Team Matrisen, som seglat starkt tidigare under året, fick bära det svenska favoritskapet. Tidigt nämndes dock Team Firefly från Malmö med Johan Lindell vid ratten som en möjlig underdog. Johan, med erfarenhet från bland annat OS i Barcelona, började segla X-35 så sent som i maj 2010. Med hjälp av Martin Stranberg och delar av hans framgångsrika Farr30-besättning lyckades man på kort tid sätta ihop ett starkt.

Det var dock inte förrän Karin Almquist och Niclas Gerdbo anlände till Århus dagen innan VM startade som Team Firefly för första gången tränade ihop med hela besättningen. En 5:e plats under tune up race visade dock att teamet snabbt hittat varandra och att man hade kommit tillrätta med fartproblemen som besättningen hade under För-VM veckan innan. När man sedan startade sitt mästerskap genom att spika första racet stod det klart att Team Firefly var att räkna med. –”Vi fick en kanonstart och tågade iväg bra med fritt spår och god fart. Vid toppmärket var vi första båt men vi hade ett koppel av hungriga och mycket duktiga besättningar hack i häl. Spänningen var på topp. Denna ledning släppte vi faktiskt inte någon gång heller“, skrev Team Fireflys trimmer Niclas Gerdbo samma kväll.

I och med 1:a platsen uppnåddes även ett av Johan Lindells tre uppsatta mål för regattan redan under första dagen. –”Min realistiska målsättning var den övre halvan av fältet men sen har jag en gammal devis som jag har övertagit och den är bästa svensk, topp 10 och minst en spik.”

Det fina resultatet kunde dock inte följas upp i de kommande racen. Efter placeringar kring 20:e plats krävdes det hårda vindar med kulingstyrka i byarna under tredje dagen för att Team Firefly återigen skulle placera sig i toppen. En 2:a plats i sista racet gjorde att man låg på en 9:e plats inför de sista tre seglingarna och det var då, på självaste finaldagen, som allt hade kunna ta ett slut med förskräckelse. Italienarna som jagade guldet gjorde en missbedömning vid toppmärket under race två. Efter en krock vid rundningen med båten framför ställde sig ekipaget upp i vinden och låg sedan med bredsidan mot det cirka tio tätt inpå följande båtarna med Team Firefly i spetsen. För Mattias Bodlund (pit) kändes en kollision oundviklig. –”Jag var helt säker på att vi skulle krocka. Jag såg bara en massa båtar framför oss och sen helt plötsligt en liten öppning. Det var nog det närmaste en krock jag varit med om.”

Inför sista racet skiljde det enbart tre poäng mellan de två bästa svenska besättningarna Team Firefly och Matrisen. Då slog Johan Lindell & Co till med sin andra 1:a plats under årets VM vilket blev ett fint avslut på tävlingen och resulterade i en imponerande 5:e plats totalt. Med tanke på hur lite besättningen hann träna ihop var Johan helt klart nöjd efter sista racet, även om sex poäng upp till pallen alltid är retfullt. –”Vi uppnådde alla våra mål, så absolut är jag glad.”

Team Matrisen med Björn Österberg vid rodret seglade väldigt starkt i slutet av regattan och slutade på en 9:e plats vilket resulterar i två svenskar bland de tio bästa. Nästa VM går i Barcelona och vi hoppas att flera av de svenska besättningarna fick mersmak under veckan i Danmark.

Team Firefly

Johan Lindell (rorsman)

Peter ”Krull” Andersson (taktiker)

Martin Strandberg (stortrim)

Niclas Gerdbo (trim)

Karin Almquist (trim)

Mattias Bodlund (pit)

Joacim Gerdbo (mast)

Majbritt Lang (fördäck)

Resultat/Poäng (NETT)

1 Oxzgen DEN 7/48

2 Lelagain ITA 16155/62

3 Xen GER 124/68

5 Firefly SWE 39/75

9 Matrisen SWE 8/86

14 Volkswagen SWE 167/110

17 Escape SWE 82/120

20 Sandholm Ass. SWE 137/152

26 YXI SWE 139/184

För fullständiga resultat går in på www.x-35worlds2011.dk.

För Fireflys besättningens egna ord och bilder från VM gå in på Team Farrbarr2:s blogg farrbar2.wordpress.com. 

Text & bild: Johann Knigge

Top