World Sailing 11th Hour Racing Sustainability Award: Finalisterna klara

World Sailing 11th Hour Racing Sustainability Award delas ut till exceptionellt lyckade hållbarhetsinitiativ inom segling och den marina sektorn, som inte bara är kraftfulla, utan också replikerbara samt i linje med World Sailings Sustainability Agenda 2030. Låt oss presentera finalisterna.

En lång rad projekt har nu kokats ner till fyra finalister (den öppna omröstnignen). Vilket projekt tycker du förtjänar utmärkelsen mest?

The Flipflopi Project: Ett cirkulär (ekonomi och material) rörelse baserad i Kenya som byggt en dhow av plastavfall och cirka 30000 ilandflutna flipflops. Rörelsen har lyckats attrahera media, makthavare och allmänhet på ett aldrig tidigare skådat sett. Vidare har man inspirerat till både återanvändning, återvinning och utbildning med fokus på plast.

Fundación Ecomar: Grundades för 23 år sedan och har sedan dess genomfört aktiviteter i seglarskolor och klubbar i Spanien och Portugal. Varje år har över 15000 seglare lärt sig mer om hur man kan minska avfall och sortera det för att främja cirkularitet och på så vis aktivt ta hand om våra hav och kuster.

EurILCA Sustainability Program: Huvudkontoret ligger i Genève och programmet syftar till att öka medvetenheten kring hållbarhet med hjälp av siffror och fakta applicerade på klimatförändringarna. Idén till programmet kommer från det faktum att förbund har makten, på internationell nivå, att modifiera och införa restriktioner för båtar som deltar i OS. Mer exakta data kan samlas in genom att analysera koldioxidutsläppen relaterade till tillverkning av utrustning efter en livscykelanalys på båten, segel, bom, mast, rep och alla andra tillbehör som utgör en båt.

Greenboats: I över 10 är har tyska Greenboats varit pionjörer inom användandet av naturliga fiber. Greenboats har både demonstrerat och etablerat hållbara alternativ till compositmaterial. FLAX27 var en av milstolparna. Den 27 fot långa dagseglaren är i princip helt och hållet konstruerad av organiskt eller återvunnet material som lin, kork, återvunnen PET and bioharts.

Från och med idag tisdagen den 27 september kan man rösta. Detsamma gäller för utmärkelsen Rolex World Sailor of the Year Awards.

Vinnaren kommer att presenteras tisdagen den 25 oktober under World Sailing i Abu Dhabi. Priset består av 10000 USD samt en trofé gjord av återvunnen kolfiber.

Mer om de nominerade samt utmärkelsen hittar du på www.sailing.org.

Top