Women’s Cup - den nya klassen i Copa del Rey

Copa del Rey seglas i år för 38:e gången, och i år introduceras en ny klass: Women’s Cup - där tio kvinnliga besättningar kommer att tävla mot varandra i likadana Viper 640. Initiativet är ett försök att främja kvinnlig segling och jämna ut könsfördelningen på startlinjen. 

Copa del Rey MAPFRE pågår i Palma mellan 27 juli till 3e Augusti

Historiskt sett har tävlingen varit en extremt mansdominerad tävling, med endast ett fåtal kvinnliga deltagarlag, men 2019 kommer att bli ett år av förändring för Copa del Rey: efter att de nya klassificeringsreglerna tillkännagivits, kommer man införa en ny klass i den 38:e upplagan av tävlingen för att stärka kvinnligt deltagande i sporten, i synnerhet då detta är ett fokus för OS i Tokyo 2020 och Paris 2024. 

Användandet av en entypsbåt var en av drivkrafterna till att man valde att införa en ny klass: Viper 640 seglas av en besättning på up till 4 personer och det faktum att alla lag seglar i samma båt gör att det handlar om vem som är den skickligaste seglaren, snarare än vem som har den bästa båten och mest pengar. Båtarna kommer att lottas ut till besättningarna tre dagar före regattan för att säkerställa att alla lag startar med lika förutsättningar och samma möjligheter till träning och förberedelse - inte helt olikt det upplägg som används i match racing. 

“Det var inte enkelt att spika formatet eller båttypen, men efter att ha testat flera olika möjligheter föll valet på Vipern på grund av dess pålitlighet, enkelhet och formidabla seglingsegenskaper" säger Manuel Fraga, Sporting Director Real Club Náutico de Palma

Viper 640 

“Vi har tagit ett steg framåt när det kommer till att få fler damlag till Copa del Rey” förklarar Javier Sanz, Ordförande Real Club Náutico de Palma, “Historiskt i ett fält på 150 startande båtar har det bara varit en eller två kvinnliga besättningar. Tack vare detta har vi säkrat deltagande från 10 kvinnliga lag, och genom att skapa en One-Designklass bara för damer, kommer vi garanterat att ha ett damlag högst upp på prispallen i Copa del Rey 2019” 

#redaktionentyckertill 

Det är positivt att Copa del Rey tar konkreta grepp för att få mer kvinnliga seglare till sporten, och jag gillar initiativet med en entypsklass då det verkligen sätter seglingskunskaper i fokus. 

Införandet av Women’s Trophy bidrar inte direkt till att det blir fler kvinnor i resten av tävlingen, men förhoppningsvis kan initiativet få positiva effekter och öppna upp möjligheter så att vi får se fler kvinnliga seglare i den öppna klassen kommande år. 

Om målet är att ge fler kvinnliga seglare chansen framöver, är initiativ som detta rätt väg att gå - eller finns det andra sätt att göra det bättre? 

Hanna Ericksson // hanna@searchmagazine.se

Top