WindfinderAppen hittar vinden för dig!

Väder är ett ständigt återkommande ämne för oss seglare och det finns en mängd tjänster för att hålla koll på prognoser och observationer. En av dem är windfinder och precis som namnet antyder så handlar det om att hitta rätt vind för sina vindlekar. Om det inte är rätt vind i hemmahamnen får vi kör beskrivning dit där det blåser mer gynnsamt.


Windfinder appen ger prognoser för vind, vågor, temperatur för 391 orter och vindhålor i Sverige. Totalt i Europa är det drygt 15000. Appen finns i en gratis version och en pro variant som kostar 15 kronor, då slipper man bland annat reklamen och prognoserna blir för varje timme istället för var tredje. Prognoserna sträcker sig fem dagar framåt i tiden.

Prognos i WindFinder

 Startsidan när man öppnar appen är den med favorites(favoriter), det betyder att man får sin väderprognos på två touch, en för att öppna appen och en för att klicka sig in på rätt favoritort. Om man inte har hunnit lägga in favoriter än eller befinner sig på en ny ort kan man självklart söka efter nya väderstationer.

Det finns fyra sök alternativ, från karta(Google Maps), med hjälp av sin position, genom att leta i en lista sorterad efter världsdel-land-region eller genom att skriva in namnet på den ort man önskar se prognos över. Alla dessa alternativ fungerar bra, den som är roligast är att söka med hjälp av sin position och hitta prognoser nära en själv. Då kan man välja mellan att söka den närmaste eller den inom ”närområden”(ca 200km) som har mest vind för tillfället.  

4 olika sökalternativ

Lista över stationer nära mig.

Det känns som konceptet är uppbyggt av surfare och kitesurfare eller åtminstone riktat mot denna målgrupp. Det handlar om att hitta de perfekta förhållandena med rätt vindstyrka och vågor. Om det inte är rätt förhållanden i hemma viken ja då tar man ju brädan på taket och kör dit det är tillräckligt med vind. Man får till och med vägbeskrivningen dit. Det kan vara svårare att tillämpa samma tillvägagångsätt om man har 40 fots segelbåt.

Dags att lägga båten på taket och åka iväg!

Tydligen borde jag åka till Thisted i Danmark, för att få bästa vinden just nu.

WindFinder Pro

Pro versionen kostar som sagt 15 kronor och då slipper man reklam och får mer noggranna prognoser angivet varje timme istället för var tredje som i gratis version. En annan funktion man får tillgång till är wind alert, dvs att man kan få ett alarm när vindstyrkan tex når över 6 m/s eller när vågorna är större än 1,5 meter eller då det kommer in en prognos som lovar något det samma. Perfekt om man kan disponera sin tid fritt på jobbet och sticka ut på havet då vinden är som bäst. Man blir dock lite besviken när man inser att det inte ingår i priset utan kostar extra för varje gång eller om man väljer att köpa för ett helt år.

Är det värt att betala mer pengar för alerts? Det bästa i livet är ju gratis!

Till pro versionen får man dessutom tillgång till prognos kartor likt de nedan som man kan bläddra 3 timmar åt gången. Det ger lite bättre överblick på vädersystemen, men det går tyvärr inte att zooma in kring en viss ort.

Väderkartor ger överblick

Sammanfattningsvis kan man säga att Windfinder fungerar bra som app, sen är ju prognoser endast prognoser som vanligt, vädret blir aldrig som man tänkt sig ändå. Därför packar man alltid med sig sjöstället och gummistövlarna, det är oftast en bättre garanti för fint väder än någon prognos.

Windfinder finns både till iphone och android och självklart även på nätet.

Top