Whitbread är tillbaka

Whitbread Round the World Race väcks åter till liv i samband med 2023 års Ocean Globe Race - en retrotävling som startar i Europa den 10 september för att fira 50-årsjubileumet av den legendariska tävlingen.

I en värld av proffsteam, kolfiber, foilande båtar och svindlande budgetar öppnar Ocean Globe Race nostalgins dörr på glänt och får oss att undra om det inte var bättre förr (men som vi alltid brukar säga, det ena behöver ju inte förta det andra). Ett gäng seglare får chansen att följa i pionjärernas spår; Tabarly, Blake, Van Rietschoten, Blyth, Knox-Johnston och så klart mexikanska Ramon Carlin, vinnare av den första upplaga med sin Swan 65 Sayula II.

Banan

Tävlingen organiseras av den australiensiska äventyraren Don McIntyre och liknar den enormt populära tävlingen Golden Globe Race, som han också ligger bakom. Banan kommer att följa den klassiska clipperbanan runt jorden, precis som Whitbread gjorde 1973. Tävlingen kommer att bestå av fyra etapper.

  • Europa till Afrika
  • Afrika till Australasien
  • Australasien till Sydamerika
  • Sydamerika till Europa.

En mer exakt bana kommer att avslöjas under hösten 2020.

Retroregler

Precis som Golden Globe Race seglas denna tävling retro, med äldre båtar som liknar de som användes under 70-talet, med samma typ av teknologi som man var begränsades till d å vilket betyder inga high tech-meterial, ingen GPS, inga datorer et c.

Båttyper

Anmälan begränsas till “godkända” glasfiberbåtar som designades före 1988 och är mellan 47 och 66 fot långa uppdelat i två kategorier: Adventure 47-56 fot och Sayula 56-66 fot. Dessutom tillåter man anmälan från båtar som seglade de tre första whitbreadupplagorna och “Class surveyed” träningsbåtar. Fältet är begränsat till 30 startande.

Sugen? Här hittar du NOR.

Top