What's Up - Search's kalendarium

Under rubriken "Kalendarium" blickar vi någon eller några veckor framåt för att lyfta roliga och spännande tillställningar som ligger i pipelinen. Ambitionen är inte att vara heltäckande, utan tipsa och inspirera.

Aprilväder i mars. Efter en gnistrande helg i vinterns tecken står regnet som spön i backen utanför fönstret. Men vi är i mitten av mars och våren närmare sig med stormsteg. Först ut bland tävlingarna i Sailarena är GKSS:s Långedrag Match (1-2 april). Tävlingen är öppen och avgörs i FarEast 28R. Den fungerar som kval till IceBreaker som går av stapeln i slutet av april, även den i Långedrag. Värt att nämna är också att vi har två nykläckta svenska mästare; Peter Olsson (e-segling) och Oskar Svensson (DN-jakt).

Berätta gärna vad du ser fram emot den närmaste tiden genom att skicka ett mail till media@searchmagazine.se. Märk mailet med "Kalendarium" i ämnesfältet.

16-19 mars: Allt för sjön

Båtmässan Allt för sjön öppnar upp portarna för den andra långhelgen med utställning på golv och spännande föreläsningar på scen.

18-19 mars: SailGP New Zealand

Nio lag och 11 tävlingar skall kokas ned till 1 vinnare och drabbningen i Christchurch är säsongens näst sista. Arenan är spektakulära Whakaraupō, Lyttelton Harbour, som ligger vid foten av mäktiga Wāhi Tapu. Den stora finalen avgörs i San Francisco den 6-8 maj.

1-4 april: Långedrag Match / kval till IceBreaker

Långedrag Match är en öppen tävling och avgörs i FarEast 28R. Den fungerar som kval till IceBreaker som går av stapeln i slutet av april, även den i Långedrag.

15-16 april: Hjuviks Påskregatta 2023

I anslutning till påsklägret på HjBK arrangeras den årliga Påskregattan. Deltagare på påsklägret är automatiskt anmälda även till denna regatta. Regattan är även öppen för deltagare som inte är med på lägret.

21-23 april: North Sails Trim Cup

Halmstad Segelsällskap siktar på att genomföra North Sails Trim Cup för CB 66 och J 70. Det blir som tidigare år träning på havet under fredagen och på lördag förmiddag med coacher från North Sails. På lördag eftermiddag och söndag blir det kappseglingar.

21-23 april: Liros Nordic Race

Liros Nordic Race arrangeras av Stenungsunds Segelsällskap. Seglingen är i år GP för ILCA, RS klasserna och Zoom 8.

21-23 april: KSSS SpringBrake / Tune-up race

Först ut på Baggen är klass 29er som får tillfälle att starta säsongen med kappseglingsträning.

21-23 april: GÖRAN ANDERSSON MEMORIAL TROPHY – OK-jolle Cup 1

Välkomna till Marstrand Koön, på den andra OK Cupen till Göran Anderssons minne och tillika första tävlingen i 2023 års OK-jolle Cup.

23 april: Islossningsköret

Jollekappseglarna Västerås arrangerar Islossningsköret för Optimist, E-jolle, RS Aero, ILCA och RS Feva.

29-30 april: GKSS IceBreaker

GKSS bjuder inte till Matchrace Grade 3.

Pågående evenemang och tävlingar

26 juni 2022: Globe40

Globe40 är ett race runt jorden för Class40. Båtarna seglas doublehanded och racet är öppet för både professionella seglare och amatörer. Starten gick i Tanger den 26 juni och målgången som ligger i Lorient är planerad från och med den 12 mars 2023. Totalt startade 7 ekipage, men en av lagen bröt redan under första etappen. Banan består av 7 etapper. I skrivande stund har båten AMHAS med Craig Horsfield (USA) och Oliver Bond (UK) mindre än 250 M kvar till mållinjen. Målgång natten mellan 14-15 mars. Mer om racet hittar du på www.globe40.com.

4 september 2022: Golden Globe Race

Den 4 september lämnade 16 båtar Les Sables d’Olonne för en cirka 8 månader lång kappsegling i retrostil runt jorden. Mest uppmärksamhet sedan dess har vi ägnat åt finländaren Tapio Lethinen vars båt mycket dramatiskt sjönk i Indiska Oceanan (Tapio Lehtinens båt sjönk på 5 minuter). Idag är det bara 4 båtar som fortfarande är inom tävlan. Två seglar också i Chichester Class - en klass för båtar som varit tvungna att gå i land, men som ändå vill köra varvet runt utom tävlan. Sydafrikanskan Kirsten Neuschäfer leder med sin Cape George 36:a MINNEHAHA och i skrivande stund är det 4170 M som skiljer henne från mål. ETA är beräknad till 19 april. Mer om racet hittar du på goldengloberace.com.

Foto: Kirsten Neuschäfer (selfie)

15 januari 2023: The Ocean Race

Starten gick i Alicante den 15 januari. Två klasser står på startlinjen; Imoca och VO65. Imoca seglar The Ocean Race (32000 M runt jorden), medan VO65:orna gör upp om nyinstiftade The Ocean Race VO65 Sprint Cup. Just nu befinner sig båtarna i Södra ishavet.

Senaste racerapporten från TOR:

Top