Wallenius Marine presenterar Oceanbird

I torsdags presenterade Wallenius Marine Oceanbird deras version av framtidens fraktfartyg i form av en jättestor "segelbåt" som ska frakta bilar över Atlanten.

Det svenska rederiet Wallenius Marine har designat ett fraktfartyg med benämningen "wind Powered Car Carrier" (wPCC). Fartyget kommer att heta Oceanbird, det är 200 meter långt, vinddrivet och primärt tänkt att användas för att transportera bilar över Atlanten.

Wallenius Marine har tagit fram designen tillsammans med KTH och SSPA med stöd från Trafikverket. Fartyget drivs med hjälp av enorma vindkrafts-konstruktioner som gör att fartyget får en höjd på hela 100 meter. "Seglen" är dock en slags teleskopshistoria som synes i klippet nedan och går att sänka så att totalhöjden över vattenytan bara blir 50 meter.

Wallenius Marine räknar med att Oceanbird ska kunna transportera 6000-7000 bilar över Atlanten på cirka 12 dagar. Det är något långsammare jämfört med vad dagens fossildrivna fraktfartyg av samma storlek klarar av men med en utsläppsvinst på hela 90 procent (lägre) känns valet solklart.

Wallenius Marine hoppas kunna sjösätta Oceanbird någon gång i slutet av 2024.

Top