VOR: Frågor och svar ang. seglingsolyckan

Det har varit mycket oklarheter inom Volvo Ocean Race de sista dygnen på grund av seglingsolyckan mellan Vestas 11th Hour Racing och en fiskebåt där en man omkom. 


Volvo Ocen Race.com delade inatt ett pressmeddelande med flera frågor och svar för att klargöra för fansen vad det är som hänt, vad som kommer hända i framtiden. All följande information är fritt översatt och original text hittar du på, www.volvooceanrace.com. 

Phil, vad vet vi om kvällen när olyckan skedde? 

Phil Lawrence (Race Director) - Först av allt vet vi att en man omkom vilket är fruktansvärt och vi är oerhört ledsa över situationen. Vi skickar hälsningar och omtanke till personens familj och vänner. 


När det kommer till vad som exakt hände så vet vi sammanfattat att 17.23 UTC (när Race Control fick det allra första larmet från Vestas) hade de krockat med en fiskebåt ca 30 sjömil från målgången. Vestas slutade genast segla och skickade ut Mayday signaler till förmån för den andra båten och började räddningsarbetet själva ombord. 

Vad hände sen? 

- Hong Kong Maritime Rescue Coordination Centre bekräftade att de skickat en räddningspatrull och att nio av tio personer ombord den andra båten är räddade men att en person blivit skickat med helikopter till sjukhuset efter att ha blivit uppdragen från medlemmarna ombord Vestas i försök att rädda personen. Senare under lördagmorgon blev det bekräftat att personen omkom. 

Vad orskade olyckan? 

- Vi har inga fullständiga svar på den frågan ännu. Det är viktiga frågor som är under utredning och vi har flera stycken som arbetar med att svara på den högst relevanta frågan kring vad som hände. 

Hade det varit möjligt för Race Control att varna Vestas om fiskebåten på deras skärm? 

- Nej tyvärr. Vi har bara positionering av Volvo Ocean Race båtarna på grund av säkerhetsskäl. Vi får däremot inte upp någon annan båt på våra skärmar. 

Vad vet ni kring den andra båten och besättningsmän? 

- Vi försöker ta reda på mer information än vad vi redan har. Vi vet att den andra båten fick stora skador som i sin tur ledde till att den sjönk under räddningsetappen. Vi vet också att det var 10 personer ombord till en början och att bara 9 personer tragiskt nog överlevde. Vi jobbar nu tillsammans för att få veta mer kring besättningen och den omkomna personen, vi har ännu inget namn.

Vad kommer hända med Dongfeng Race Team och AkzoNobel?


- Dongfeng Race Team var första båten i närheten av olyckan och fick meddelande direkt från Vestas att de inte behövde hjälp och kunde i sitt fall fortsätta till målgången.


Senare närmade sig AkzoNobel på sin väg mot mållinjen och Race Control bad de stå på stand-by för att kunna assistera Vestas om det var nödvändigt. Varken Vestas eller den marina räddningstjänsten tog emot hjälp av AkzoNobel och Race Control lät de åka vidare mot målgången. 

Hur mår besättningen ombord Vestas? 

- De är självklart otroligt ledsna och i chock, fruktansvärd händelse. De är nu i land och blir omhändertagna av familj och supporters som Volvo Ocean Race organisationen har skickat proffessionell hjälp. 

Vad händer nu? 

- Tillsammans med Vestas 11th Hour Racing jobbar vi med utredarna av olyckan och Hong Kongs polis för att reda ut händelseförloppet. 

All information tagen från www.volvooceanrace.com och vi hänvisar bara till deras artikel. 

Top