Vilka är tjejerna i SCA?

Svenska tjejbåten SCA, som skall vara med på Volvo Ocean Race, håller just nu på och träningsseglar med den första omgången av aspiranter. Sju super tjejer med imponerande meriter från vitt skilda seglingsdiscipliner. Här finns havskappseglare, tvåskrovsexperter, segelmakare och olympier. Vi har gjort en liten bakgrundskoll(googlat) på tjejerna, här är resultatet.Annie Lush

Brittisk ynglingseglare tillsammans med Shirley Robertsson och Lucy MacGregor mot OS 2008 men blev inte uttagna. Mot 2012 seglade hon med Lucy och Kate MacGregor och nu i matchracingen i Elliotklassen. Trots att man var en av favoriterna och med VM-silver 2011, blev OS en besvikelse och man nådde inte semifinal.

Annie är en stor och fysisk seglare, enligt Wikipedia 1,78m lång och 77,5 kilo tyng. Hon är född 1980 i Poole, Dorset.

Carolijn Brouwer

Katamaranguru från Belgien(ursprungligen från Holland) efter OS-satsning och segling i Tornado klassen. Hon seglade tillsammans med sin äkta man Seb Godefroid och förutom OS-deltagande i Qingdao tog duon silver på VM 2007. Carolijn blev årets seglare 1998, då efter att ha vunnit sitt andra VM i e-jolle. Detta är en seglare som är van att kämpa som relativt ensam tjej i seglingsfältet i Tornadon och nu på senare tid i A-cat och F18.

Jeanne Gregoire

Fransyska som är en mycket meriterad offshoreseglare och soloseglare. Hon har seglat mini-Transat och Figaro och är med i Banque Populaire laget. Ambitionen har länge varit att segla Vendée Globe, precis som kompisen Sam Davies. De båda seglade tillsammans 2004 i Transat AG2r och slutade då på 5:e plats.

Klaartje Zuiderbaan 

Här har vi erfarenhet från tidigare VOR, Klaartje seglade med på Amer sport 2 senast det var en tjejbesättning med i 2002/2001 års upplaga. Då var hon driver/trimmer. Nu senast har hon jobbat som coach till det holländska Paralympics teamet som vann guld i Sonar klassen.

Liz Wardley

Australiensiska som tillbringar mycket tid i Frankrike, solo seglingens mecka. Hon har kört race i figaro klassen och var med på Amer sport 2 på VOR 2002/2001. Hon är en tjej som gillar vattensporter och extrema utmaningar, på hennes hemsida kan man läsa om hennes projekt att paddla kanot över Atlanten, tyvärr var hon tvungen att lägga ner den drömmen, men det säger en del om hennes inställning.

Sam Davies

Den största kvinnliga havskappseglingsprofilen just nu, hon kom 4 i Vendèe Globe 2008/2009 vilket var hennes definitiva genombrott. Hon stod på startlinjen även i den pågående upplagan av tävlingen, men tappade masten tidigt och var tvungen att bryta. Hon är brittiska men har adopterats av det franska folket som kallar henne la petite anglaise

Stacey Jackson

Australiensisk matchracing seglare som bland annat körde Elliot mot London OS. Hon har även gjort en del havskappseglingar och seglat farr 40 och J22. Hon är segelmakare till yrket, vilket är en uppskattad resurs under ett VOR.

Här är en video med intervju av bland annat Sam Davies.

Top