Video: Fridykning i Antarktis

Det är troligen svinkallt, men det är vackert! Häng med Guillaume Neary under ytan när han fridyker i Antarktis. 

Denna trailer släpptes förra veckan, på Guillaumes Facebook kan man hålla sig uppdaterad om när hela filmen kommer! 

Guillaume Néry är en fransk fridykare. Han växte up i Nice vid medelhavet och upptäckte fridykningen av en slump när han var 14 år. Han anslöt sig till en fridykningsklubb och specialiserade sig på disciplinen konstant vikt. 

Bonus: se hans kortfilm "One Breath Around the World" 

Konstant Vikt (CWT): Fridykaren simmar så djupt den kan efter en lina och sen upp igen. Fridykaren måste ha samma vikter både uppåt som neråt och dyket sker med fena/fenor, därav namnet.

Att människan klarar av att vara så länge under vattnet och kan bemästra sådana djup beror på bland annat på dykreflexen som finns hos oss och som aktiveras när vi dyker.

Dykreflexen är egentligen flera reflexer som aktiveras när en människa kommer under vattnet.

Strupreflexen (LCR, den Laryngeala ChemoReflexen) är en skyddsreflex som gör så att struphuvudet stängs när vatten eller andra vätskor åker ner i svalget. Andningen upphör då tillfälligt. Den lilla mängd vatten (cirka 3–4 mm) som ev. finns i luftröret kommer då att sväljas ned. Dessutom slår hjärtat långsammare (ibland hälften så fort), blodtrycket höjs och blodet omfördelas från lemmarna till de inre organen. På detta sätt sparas syre. I reflexen ingår också rörelser med armar och ben för att hjälpa även små barn upp till ytan igen. Reflexen är medfödd och mattas av med ökad ålder och trycks i vuxen ålder oftast undan av den mer dominanta hjärnbarken.

Trigeminusreflexen aktiveras när området runt näsan och pannan kommer i kontakt med vatten och ger ett likartat svar som strupreflexen förutom att det inte ingår några sväljningsrörelser i denna.

Facialisreflexen aktiveras när ansiktet kommer i kontakt med vatten och även den hjälper till att skydda luftvägarna från vatten.

Top