Vendée Globe dygn 11: Vägval, vägval, ständigt dessa vägval

Jakten på Hugo Boss 

För mindre än tre dagar sedan var Alex Thomsons ledning över närmsta båt, som då var Jean Le Cam, uppe i över 100 distans. Den siffran är nu mindre än 15 distans (dock var det så lite som 7 vid ett tilfälle), och tvåa i racet är Thomas Ruyant på LinkedOut. Även Charlie Dalin, Apivia, på tredje plats har knaprat in ordentligt på Thomson och är dryga 45 distans efter. 

Dock ska det tilläggas att båtarna ligger ungefär 100 distans från varandra, med en separation på nästan 70 distans i sidled, där Thomson valt att gå betydligt längre västerut, mot Brasilien, från rhumbline. 

Troligen väljer Thomson en västligare rutt för att hans båt har ett annat polärdiagram än t.ex. Apivia och LinkedOut, där han vet att Bossen går bättre på öppnare och djupare bogar, medans konkurrenterna har en fördel på brantare bogar (vilket vi har sett tidigare under racet). Att gå nära Brasilien gör att han snabbar kommer in i Nordliga vindar och får den undanvind han vill ha. Dessutom ser det just nu ut som det är mer vind längre väster ut och han vill komma runt högtrycket. Men det är som sagt bara spekulation. 

Le Cam tar det med ro och fikar 

Publikfavoriten Jean Le Cam har nu fått se sig ordentligt frånseglad av tätrion, vars betydligt modernare båtar i snitt går mellan 2-4 knop snabbare. 

“Jag har sagt det sedan start, att jag tävlar i Renault 4, inte i Ferrari-klassen, men jag märker också att min lilla R4 är vältrimmad! Och den bra nyheten är att jag fick en bra natts sömn, den bästa sedan starten av racet.” 

Han delade också med sig av en fantastisk bild från däck, där han berättar att han tröttnat på sin saccosäck och bestämde sig för att ta en kaffe på sin favorit-Bistro.  

Top