Vem åker till OS i laser?

I förra veckan namngav SOK seglare för London OS i klasserna, Starbåt, 470 herr och dam, laser radial och matchracing damer. Det kan ni läsa om här. Hur är det då med de andra klasserna laser, finnjolle och 49er som Sverige har nationsplats i. Här kommer en liten guide och lite spekulationer hur det ser ut i laserklassen.


I laser har Sverige fler seglare i världstoppen och det handlar inte om någon skall skickas till OS utan vem. Under 2011 hade SSF och SOK en nomineringsserie, med tre regattor Sail for Gold(Weymouth), för-OS och VM(Perth).  På för OS var det endast en seglare från varje nation, nomineringen var världscupen i Hyere och Sail for Gold.

Efter dessa tävlingar var tanken att en seglare skulle kunna bli uttagen om den stack ut från de övriga. Nu när ingen blev uttagen i januari betyder det att ingen gjorde detta tillräckligt mycket för att kunna motivera en uttagning i detta skede.

Därför fortsätter nomineringsprocessen eller kvalet om man så vill, det gäller för de toppseglarna att prestera på tre stycken observations regattor, världscupen på Mallorca, VM i Tyskland och Sail for Gold.  SOK vill se att en seglare har potential att ta medalj på OS så medalj på en av dessa regattor kommer att stärka ens aktier.

Så vilka seglare är det så som fortfarande är aktuella och vem har störst chans? Det är framför allt fyra seglare, Rasmus Myrgren, Johan Wigforss, Jesper Stålheim och Emil Cedergårdh.

Rasmus Myrgren från GKSS ses som favorit av många, med rutin från OS i Beijing, där han var snubblande nära att ta medalj.  Många minns säkert medalracet, där Rasmus var den enda som kunde hota ettan Paul Goodison(GBR) från guldet. Paul och Rasmus fastnade i ett vindhål bakom startlinjen och Rasmus tappade silvret. Rasmus har sen dess haft en haft en riktig toppnotering när han vann Miami OCR januari 2011. Efter den segern har det varit färre toppnoteringar, på VM i Perth var han 22:a och nu senast i Miami tia. Rasmus har en dokumenterad förmåga att prestera som bäst när det gäller och är den ända av kandidaterna som någon gång tagit medalj på ett VM(2006).

Johan Wigforss också han från GKSS, var bästa svensk på VM där han kom på åttonde plats inte särskilt långt från de riktiga topplaceringarna. Johan har ett litet fysiskt övertag mot de andra gubbarna och är tillsammans precis som Rasmus med i SOK:s topp och talang program.  SOK tar sällan ut en seglare utanför sina program. Johan är jämnare i toppen än vad Rasmus är men har inte de absoluta toppnoteringarna. Kan Johan höja sig ett snäpp till, kan han mycket väl ta hand om OS-biljetten.

Jesper Stålheim från KSSS är en vass utmanare till de två äldre seglarna ovan. Jesper har bevisat att han kan vara bäst i världen under delar av en regatta. Tex ledde han VM efter första dagens segling i Perth för att sen tappa något med en 16:de plats som slutresultat. Om Jesper klarar av att hålla samma höga nivå under en hel regatta blir han att räkna med, frågan är om SOK vågar satsa på en ”junior”, i jämförelse med Rasmus och Johan.

 Emil Cedergårdh från GKSS är lite outsider till OS-platsen. Det senaste året har bollen inte rullat Emils väg, tex hade han något bra på gång under Sail for Gold 2011 men flera diskar ställde till för honom och resultatet blev vad det kunde varit. Emil jobbar dock extremt hårt och då kommer även flytet så småningom, frågan är om det kommer innan någon av de andra herrarna har blivit uttagen?

Så efter denna analys och presentation, vem tar den svenska OS-platsen i laser? Vem det än blir kommer den som åker till London att ha chans på medalj, något annat vore orealistiskt med den här konkurransen på hemmaplan.

Vem tror du tar hem OS-biljetten? 

Top