Veckans seglare: Marius Westerlind

Veckans seglare heter Marius Westerlind, är 21 år gammal och seglar för GKSS. I år har han haft en riktig fin säsong med såväl SM Guld som JVM brons och dessutom vinst i Seglingens mästare. Pricken över i:et vore ett UVM Guld i Match Racing som han tillsammans med sitt team ska åka ner och försöka segla hem 11-15 december i Sydney.

Seglar: 49er, Waszp, Match Racing, Sprint
Ålder: 21 år
Klubb: GKSS
Det bästa med segling är: Gemenskapen och alla fasta situationer runt banan där det kan krävas lite tankekraft
När jag inte seglar så gillar jag att: Läsa, spela CS med Hugo Westberg, plugga och vara aktiv inom studentlivet
Förebild/idol: Har ingen specifik men blir alltid inspirerad av duktiga seglare såsom Peter Burling, på senaste Bart Lambriex, de visar vad som är möjligt!

Berätta lite kort om hur din seglingskarriär började. Hur länge och vad har du seglat?

- Min seglingsresa kickade igång 2007 i Maleviks seglarskola, ett riktigt härligt litet läger som jag troligtvis blev placerad i av pappa som seglat en del, här kan ni finna ett litet klipp från den tiden:

- Jag var som klippt och skuren för en optimistjolle kroppsmässigt, och där fastnade jag fram till 2017. Därefter bar det av mot Lerums seglargymnasium, där jag och Olle Aronsson hoppade in i 29er-världen. Vi hade en kraftig utvecklingskurva, mycket tack vare grymma sparringpartners som Oscar Engström och Hugo Westeberg, plus otrolig coaching på gymnasiet.

2018 testade jag Matchracing och vann ett USM-guld som blev startskottet för den delen av min seglingskarriär. Inledningsvis hade vi otroligt kul vilket kan tyckas konstigt med antalet sistaplatser internationellt vi lyckades kamma hem, men 2022 fick vi äntligen till det och kunde fira med en silvermedalj på UVM. 2021 kände jag mig redo att kliva ur 29ern och började segla 49er, samtidigt som jag försökte segla så mycket olika klasser som möjligt såsom J70 och Laser. Nu, 2023, som ny i Artemis Academy har jag fått chansen att segla massor med Waszp, och har verkligen lärt mig otroligt mycket om foiling.

Du har haft en fin säsong, har du nåt guldkorn du kan dela med dig från säsongen som är lite extra värt att minnas när du summerar säsongen?

- Denna säsong har varit full av fantastiska ögonblick, svårt att bara välja ett! Men ett av de mest minnesvärda var definitivt i Marseille under För-OS. Att kliva ur bilen och inse att vi skulle slippa kyla och blöta våtdräkter i två veckor var helt magiskt. Men, om jag måste välja det allra största guldkornet, så var det nog sista racet på JVM. Efter en sjukt nervig vecka var det en otrolig känsla att korsa mållinjen och inse att vi faktiskt tagit en medalj. Den där stunden av ren glädje och lättnad är något jag kommer att bära med mig länge och helt klart en story för framtidens barnbarn.

Marius och Olle tog i år JVM brons tillsammans i 49er. Foto: Daniel Stenholm

Efter att varit med i 9 st Seglingens Mästare varav 5 gånger i final (?!), kom äntligen vinsten. Teamet bestod av ett gäng rutinerade seglare. Var siktet inställt på vinst hela tiden?

- Vi siktade självklart på att göra en kanonbra regatta från start, och tanken på en vinst snurrade alltid någonstans i bakhuvudet. Mästarnas format är ju lite av en utmaning, så vi var tvungna att ta ett race i taget för att ens nå finalen. Det var först där i finalen som vi verkligen började sikta in oss på vinst. Vi insåg mer och mer under regattan att vi hade alla komponenter som krävdes för att vinna och att det inte fanns någon poäng med att överskatta motståndarna och sätta dem på en pedestal. Detta resulterade att vi självsäkert seglade vårt race med hög tro på vår egen förmåga att kunna prestera. Något som jag tror alltid krävs för att man ska ha en chans.

Vinst i Seglingens mästare för Marius Westerlind med besättning. Foto: Daniel Stenholm

Det börjar bli kallt i Sverige, men du sätter dig snart på planet mot varmare breddgrader. Sydney och UVM i Match Racing väntar. Du åker ner som regerande Vice Champion. Vilka har du med dig och är det guld som gäller den här gången?

- Precis! Den här gången har vi nästan exakt samma lag som förra gången förutom att Oscar Engström som blivit för gammal har bytts ut mot min yngre bror Theo som kommer ta över på stor och taktik. Skulle vi inte komma topp två vet vi i alla fall vem vi skyller på... ;) På de övriga positionerna har vi Olle Aronsson som trimmer, Martina Carlsson som floater och Carl Hörfelt på fördäck. Denna gången seglar vi med spinnaker istället för gennaker men jag tror att vi ska ha bra chanser att prestera ändå. De andra lagen är oerhört duktiga men är vi på vårt A-Game tror jag att allt kan vara möjligt, till och med guldet.

Vad ser du som lagets styrka inför UVM?

- Vi är allihopa duktiga seglare och eftersom vi alla känt varandra länge har vi hög tillit till varandra, det gör att alla kan specialisera sig och göra sin roll riktigt bra utan att känna sig ifrågasatt. Jag tror att det är nyckeln till att vi ska kunna göra en otrolig tävling.

När börjar tävlingen och hur kan man följa er?

- Tävlingen börjar den 11:e December och varar till den 15:e. Ni kommer kunna följa resultat på matchracingresults.com och på vår Instagram @Mariusolle49er kommer vi kontinuerligt uppdatera om hur det går.


Marius och Olle från JVM i 49er tidigare i år. Foto: Privat

Vad ser du som din styrka som seglare?

- Som seglare ligger min styrka i min taktiska skicklighet och förmågan att fatta snabba beslut. Jag är bra på att tänka flera steg framåt, vilket ofta gör att jag redan har en plan klar innan motståndaren ens agerat. Detta visar sig särskilt i starter och i taktiskt krävande situationer på banan. En annan viktig styrka är mitt samspel med teamet. Jag är bra på att delegera och förlita mig på deras input, vilket ger mig mer utrymme att fokusera på mina egna uppgifter. Sen seglar vi generellt lite för lite kölbåt gentemot andra team vilket gör att vi kan sakna lite edge i manövrar jämfört med våra motståndare.

Har du utövat några andra idrotter?

- Jag var en riktigt krigsam hockeyspelare i yngre dagar men när det var dags att börja tacklas checkade jag och mina 34kg ut och rörde sig mot innebandy istället. Där kämpade jag på tills jag började gymnasiet och lyckades under min tid där ta något typ av rekord för längsta måltorka som forward i antal matcher spelade vilket jag är mycket stolt över. I övrigt har jag spelat lite golf och har nog istället ett rekord på flest antal golfbollar i huvudet gentemot timmar spelade. Nu sysslar jag med lite löpning och cykling för att hålla konditionen i check.

- Men den största sporten utöver seglingen är sporten att försöka finansiera all segling, så skulle du läsa detta och känna trots black-friday att plånboken är lite för stor och bara måste lättas kan ni höra av er till westerlind.aronsson@gmail.com så ska vi nog kunna hjälpa er fixa ett bra utbyte, avslutar Marius.

Vi tackar Marius för en härlig pratstund och önskar han tillsammans med övriga i laget stort lycka till på UVM i Match Racing och ser framemot att följa deras framgångar!

Top