Veckans seglare: Johanna Hjertberg

Veckans seglare heter Johanna Hjertberg, är nyss fyllda 26 år och seglar OS-klassen iQFOIL. Vi frågar Johanna om hennes vinterplaner, nästa års säsong samt vilken som är favoritövningen på gymmet.

Seglar: iQFOIL

Ålder: Fyllde precis 26 år.

Klubb: KSSS

Det bästa med segling är: Fart!

När jag inte seglar så gillar jag att: Vara på gymmet och att umgås med familj och vänner.

Förebild/idol: Har många förebilder inom seglingen, men även utanför, t ex min syster Victoria.

Johanna Hjertberg. Foto: KSSS

Berätta lite kort om hur din seglingskarriär började. Hur länge och vad har du seglat?

- Min seglingskarriär började när jag var väldigt liten och seglade med familjen på sommaren. När jag var tillräckligt gammal gick jag seglarskola och därefter seglade jag för skojs skull. När jag började gymnasiet började jag segla E-jolle och efter ett par år började jag vindsurfa. 2019 testade jag iQFOIL för första gången och sen dess har jag seglat iQFOIL mer eller mindre på heltid.

Förra vintern såg vi dig på lite varmare breddgrader, har du några liknande planer för den här vintern?

- Det stämmer. Jag har spenderat de senaste vintrarna på Lanzarote och kommer göra det även i år. Åker ner i början av december och i slutet av januari går VM i iQFOIL på Lanzarote. Så uppladdningen har redan börjat.

Johanna Hjertberg. Foto: Jan Nielsen

Det känns som man måste vara sjukt stark när man seglar iQFOIL. Vilken är favoritövningen på gymmet?

- Det är ganska höga fysiska krav i iQFOIL, både vad gäller styrka och kondition. Jag lägger ganska mycket tid på kondition, både på cykel och roddmaskin. Styrkemässigt tycker jag om klassiska marklyft. Då arbetar man med hela kroppen, precis som på brädan.

Vad är dina bästa tips för att både hinna med att segla och gå till gymmet?

- Mitt bästa tips är att sätta mål för hur du vill lägga upp träningen. Det kan ju vara svårt att planera exakt hur seglingsträningen ska se ut, men om man vet ungefär hur många pass man vill göra per vecka så kan man ju anpassa sig utifrån väder och vind. Till exempel göra ett styrkepass om det skulle vara vindstilla någon dag. Det kan även vara viktigt att tänka på att sätta rimliga mål, så målen faktiskt går att uppnå. Till exempel att börja lätt och sen öka träningsmängden successivt.

Johanna Hjertberg. Foto: Søren Wiegand

Hur ser nästa års säsong ut?

- Nästa säsong ligger fokus på VM på Lanzarote samt världscupen i Hyères. Det är de tillfällena som är kvar för att ta nationsplats inför Paris 2024. Så vintern spenderar jag på Lanzarote, innan tävlingssäsongen drar igång.

På tal om styrka. Vad är din styrka som seglare?

- Min främsta styrka som seglare skulle jag säga är min fart på kryss och halvvind, just nu.

Har du utövat några andra idrotter?

- Jag har faktiskt tränat och tävlat i dans, fram till gymnasiet. Det var allt från balett till hiphop och discodans. Jag tror att jag har fått med mig både balans och koordination från dansen som jag har nytta av i seglingen.

Vi tackar Johanna och önskar henne lycka till med uppladdningen inför VM på Lanzarote!

Top