Veckans regelsituation med domare Claes Lundin

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare paralellt med sin egen segling. Idag är han huvuddomare på Allsvenskan och är ibland regelrådgivare åt det svenska landslaget.

Normalt brukar man säga att ytterbåten måste börja ge märkesplats till innerbåten så snart en av båtarna når zonen (3 skrovlängder från märket). I animeringen här seglar båtarna ganska branta vinklar i rådande förhållanden och det är inte helt enkelt att gippa snabbt (styrbordsrundning vid en gate). Gul gippar strax efter att den gått in i zonen och Blå gippar nästan samtidigt, emellertid finns det inga möjligheter för Gul att ge den märkesplats som Blå har rätt till.

Gul bryter mot regel 18.2b och definitionen av märkesplats. Blå skulle ha fått plats att segla i princip tillbörlig kurs mot märket och fått plats att runda det på ett sjömansmässigt sätt. I det här fallet borde Gul ha gippat tidigare (före zonen) för att kunna ge märkesplats på rätt sätt.

Om Gul hade velat ta Blå förbi märket, så hade Gul behövt hålla båda båtarna helt utanför zonen. Det förutsätter också att Gul inte är begränsad av regel 17.

Top