Veckans regelsituation med domare Claes Lundin

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till kölbåtar. Han var tidigt intresserad av regler och sedan 90-talet har han varit domare paralellt med sin egen segling. Idag är han huvuddomare på Allsvenskan och är ibland regelrådgivare åt det svenska landslaget. I veckans situation diskuterar han vad som händer när två båtar med olika djupgående passerar en ö.


Här har vi en liten och en stor båt på väg att passera en ö. Gul har ett litet djupgående och bryr sig inte om 6 m-kurvan. Blå sticker drygt 3,5 m och har som princip att inte gå innanför 6 m-kurvan. Blå etablerar överlapp på Gul och går mycket nära i lovart om Gul för att om möjligt hålla sig utanför 6 m-kurvan. Det blir kontakt mellan båtarna när Gul tappar trycket i seglet och båten rätar upp sig. Vem har gjort fel?

Det är ingen tvekan om att regel 19.2b gäller och när Blå etablerar överlapp är Gul skyldig att lämna plats mellan sig och hindret. Men måste Gul veta hur djupt Blå sticker? Nej, jag tror inte det. Här kan ett anrop från Blå vara lämpligt, även om inte regel 19 kräver det.

Utan anrop från Blå, är det min uppfattning att Gul lämnar rimligt med plats, om djupförhållandena är kända för båtarna och de har bra positionering. Den plats Gul lämnar, måste Blå förhålla sig till. Det gör inte Blå, det blir kontakt och Blå bryter då mot regel 11. Hade Blå i stället stött i botten, så skulle jag inte anse att Gul lämnade tillräcklig plats. Det här är min krassa uppfattning just nu och jag är beredd att lyssna på andra argument från andra.

Text Claes Lundin

Top