Veckans junior: Olga Schwartz

Veckans junior är en tjej som kommer från Umeå. Hon heter Olga Schwartz och går sitt första år på Motala seglargymnasium. Olga ger oss en inblick i hur det är att vara seglare från Norrland och varför hon fastnade för segling.

Seglar: ILCA 6
Ålder: 16 år
Klubb: Umeå Segelsällskap
Det bästa med segling är: Att vara ute på vattnet med kompisar och att ingen träning är den andra lik. Men även att det finns så mycket som går att lära sig. När man väl uppnått en sak, finns det alltid något annat som går att göra bättre. Till exempel finslipa tekniken eller börja träna på något nytt. Jag tycker även väldigt mycket om att bara vara ute på sjön. Känslan när man lyckas med ett bra slag eller sätter en gipp och man känner att man har flow är härlig.
När jag inte seglar så gillar jag att: Spendera tid med min familj och vänner, vara ute i naturen och lära mig nya saker.
Förebild/idol: Jag ser väldigt mycket upp till mina föräldrar.

Hur började du med segling?

- Jag deltog i en seglarskola i min hemklubb UmSS en vecka under sommarlovet för cirka 6 år sedan. Där fastnade jag helt enkelt för umgänget, gemenskapen men framförallt seglingen som sport.

Hur är det att segla när man kommer från Umeå, när börjar säsongen och vilka tävlingar åker man på?

- Säsongen börjar ganska sent i Umeå eftersom isen ligger kvar ett bra tag i hamnen. Första sjösättningen brukar bli kring början av maj. En kul sak i Umeå är att man på de första träningarna i maj kan använda isflaken som rundningsmärken. Säsongen avslutas sedan relativt tidigt med sista träningarna i september på grund av mörkret och kylan.

Att segla när man kommer från Umeå är från mitt egna perspektiv ganska annorlunda jämfört med segling i södra Sverige. Vi har inte lika många tävlingar och de är heller inte lika stora. Och alldeles för få träningsläger. Seglingen är såklart jätterolig men träningsgrupperna små och ofta träningar utan någon bestämd tränare. Fördelen är att man blir duktig på att analysera sin egna segling. Att Umeå ligger så långt norrut gör det även ganska svårt för seglare att delta på rikskval och de lite större tävlingarna. Men det finns även en hel del i Norrland! Till exempel Jollecupen som är en tävling bestående av flera mindre regattor runt om i Norrland.

Foto: Theodor Tolstoy

Du går nu ditt första år på Motala Seglargymnasium, hur har det känts att flytta hemifrån?

- Att få börja i Motala har varit otroligt kul och spännande. Flytten var en av faktorerna till spänningen, med att bo själv, laga mat, diska, tvätta o s v. Men det har löst sig väldigt bra och allt flyter på. Att flytta hemifrån var lite läskigt och osäkert men jag har fått många nya, goda vänner. Självklart saknar jag min familj hemma i Umeå men det är inte så farligt eftersom man kan prata i telefon och resa hem emellanåt.

Vad har du utvecklat mest under det här året och vad ser du framemot att bli bättre på under dina år i Motala?

- Det jag utvecklat mest under det här året är bland annat att tävla i större fleet, större tävlingar men även mycket båthantering. Jag började segla Optimist, bytte sedan till ILCA4 och när jag började gymnasiet bytte jag till ILCA6.

Har du några tips om man är från Norrland och är intresserad av att börja segla?

- Jag vet att det är långt men det är värt att åka ner på lite större tävlingar. Men jag rekomenderar att testa segling genom seglarskola och sedan därifrån börja träna.

Foto: Theodor Tolstoy

Vad ser du som din styrka som seglare?

- Något som jag ser som en styrka är min vilja att utvecklas och bli bättre, jag ger inte upp även om det är jobbigt. Men även min mentalitet, det gör inget om det går dåligt, man får ta det som de kommer och det kommer lösa sig.

Har du utövat några andra idrotter?

- Jag har under flera år tävlat och tränat alpint, i klubben UHSK. Skidåkning har och är en stor det av mitt liv och jag älskar det nästan lika mycket som segling.

Kan man följa dig och din segling nånstans på sociala medier?
- Ja! Jag finns på instagram @olga_schwartzz.

Top