Veckans Junior nr 2, John Diedrichs

Intervjuserien Veckans Junior rullar vidare till E-jolle seglaren John Diedrichs som seglar för RÖSS. John hade egentligen inget intresse av att börja segla, men kloka föräldrar såg till att han började ändå. Nu har han ett stort intresse oh ser fram emot både VM och EM i södra Europa under sommaren. "om jag hade spelat hockey och blivit bra hade jag kanske fått åka på cup till Stockholm"John Diedrichs

Ålder: 16

Hemmaklubb: Röss,

Seglar just nu:  E-jolle

Seglat tidigare: Optimist

Hur länge har du seglat? "Fyra år ordentligt, men totalt i Åtta år."

Vad vill du segla i framtiden?

"Jag drömmer om att sticka till Nya Zealand eller Australien efter sommaren och gå ett år på High School och då kan jag inte segla e-jolle längre. Då är det Laser eller 49:er som gäller, helst 49er, laser känns lite som samma båt som e-jolle… fast mer fysisk det kan nog passa mig. Laser är en trygg start med enmansjolle och sen får ja väl se om jag hittar någon kompis att segla 49er med."

Hur började du segla?

"Mina föräldrar ville att jag skulle segla och jag hade egentligen inget intresse av det alls, så i början gick det lite lamt, jag gick på seglarskola på somrarna. De första fyra åren seglade jag bara någon vecka per år i optimist. Sen 2008 då lyckades jag komma med till NM från JSM, då blev jag jätte glad, det var jätte stort för mig och för min lilla klubb.

På NM:s sista dag lyckades jag dessutom vinna ett race, det var egentligen starten på min riktiga segling, då fick jag en riktig kick. Då valde jag bort Hockeyn som jag höll på mycket parallellt innan."

Vad gillar du med segling?

"En kombination, man kommer aldrig till samma ställen aldrig samma förhållanden, det är frihet. Sen tycker jag om tävlingsmoment också och man lär känna många kompisar som snackar med på hamnplan och mellan racen och så. Jag har identifierat mig som seglare, där har jag något att luta mig tillbaka på, det är rätt skönt."

Tycker du någonsin att det är tråkigt att segla? När?

"Aldrig tråkigt, men ibland blir det lite mkt, tre träningar i veckan och tävlingar på helgerna. Det är mycket med kompisar och skola också som man vill hinna med, inte låsa sig till seglingen. I början var det skit tråkigt, fick en boom i huvudet, föräldrarna tvinga en att kämpa vidare, men sen blev det roligt igen, började gå bra och så. Jag har förlåtit mina föräldrar nu:)

De tycker det är jätte kul att jag seglar och stöttar mig massor."

Vilket är ditt bästa seglingsminne?

"Två riktigt bra minnen, NM 2008 i Västerås när jag vann ett race, som var lite starten på allting. Innan de på JSM i Marstrand, det började blåsa jätte mycket och gick jätte stora vågor, det var en upplevelse."

Vad ser du fram emot säsongen som kommer?

"EM i Garda och VM i Spanien tio mil norr om Barcelona, där är det magiskt vackert. Käka god mat njuta av naturen. Det är också en av de fina sidorna med segling, är man duktig i segling så kanske man kommer till tex Spanien, men är du duktig i Hockey så kanske du kommer till typ Stockholm och spela en cup. "

Hur du någon förebild i segling?

"Rasmus Myrgren som seglade OS i Laser annars inte så många förebilder."

Vilken är din drömsegling?

"Vara rorsman på Americas Cup. Det är mäktigt med cupbåtarna på touren nu."

Varför tror du att många slutar segla efter gymnasiet, vad skall man göra för att få fler att fortsätta?

"Det jag tror är största problemet är att de flesta satsar på skolan istället, okej man kanske kan tjäna pengar på segling om man är med på Americas cup., Lite tråkigt så är det nog så att man måste kunna tjäna pengar på segling, ...någonting i det ligger det.

Man väljer skola istället och har segling som en hobby. Eller att man kan få en bra utbildning parallellt med seglingen, om man går på seglingsgymnasium i tex Lerum som är närmast för mig, känns det som man gör ett val att bli elitseglare. Jag tror man tappar många för att man inte kan kombinera skola och segling på den skolan som man vill gå på."

Vem vill du ska vara nästa veckas junior?

"Johanna Sommarlund KSSS och 29:er."

Top