Veckans junior(9) Holger Tidemand!

Veckans junior är Holger Tidemand från GKSS. Holger är just nu hemma i Göteborg och förbereder sig inför en fullspäckad tävlingssäsong i Laser. Han blev nyligen utnämnd som ”Årets unga seglare” av GKSS och drömmer om att vinns OS-guld 2016 i Rio de janeiro, Brasilien. Läs mer om killen som började storböla på första träningspasset i Gottskär...


Ålder: 19år

Moderklubb: SS Kaparen

Nuvarande klubb: GKSS

Seglat tidigare: Optimist, E-jolle och 49er

Seglar nu: Laser standard

Sju snabba med Holger

Lästart/Lovartsstart 

SS Kaparen/KKKK

Aliminium/ Kolfiber

Jolle/Kölbåt

Kortbana/långbana

Blue Peter/ Svartflagg

Vad gör du just nu?

Just nu ligger jag hemma i sängen och försöker bli frisk från min förkylning. Så fort jag blir frisk fortsätter jag med fysträningen och har lite ströjobb för att få in pengar. Eftersom 2012 blir min första ”riktiga” säsong har jag mycket planeringsarbete och mycket som skall fixas innan det drar igång på allvar. Det är mycket och göra men jag tycker det är kul att få planera själv.

Hur kommer det sig att du började med segling?

Mamma och Pappa skjutsade ner mig till Gottskär och satte mig i seglarskolan i SS Kaparen. Efter seglarskolan var jag med på tisdagsträningarna med dom stora killarna och första gången började jag faktiskt lipa under genomgången. Sebastian Östling som då var tränare ritade ”5-4-1-S” på tavlan och jag fattade ingenting och började storböla, men efter en privatgenomgång med sebbe fick jag förklarat för mig att det var starttiden han menade. Jag tror nyckeln till att jag fortsatte segla var att vi var ett gött gäng i klubben och att vi hade åtta stycken landslagsseglare i optimist. Det gick ju en del rykten på den tiden t.ex att Victor Bergström hade ”tvättbräda” när han var 13 år och jag ville ju bli lika bra som dem andra!

Vilket är ditt bästa seglingsminne?

Jag hade en magisk läns under E-jolle VM i frankrike 2010. Seglingsledingen fick inte ordning på länsmärket så första länsen blev tre gånger längre än beräknat och motströmmen gjorde det inte tråkigare direkt. Jag lyckades segla upp mig från 25:a till 2:a på en läns och har nog aldrig haft så ball som jag hade då. Jag är ju känd för att sjunga och skrika mycket i båten, den länsen var inget undantag kan jag säga.

Vad är Team SYLT för något?

Det började egentligen med att vi var fyra stycken laserseglare som hade slutat gymnasiet och ville börja träna ihop. Idag består träningsgruppen av mig, Anders Karlsson, Johan Christofferson och Claes Törnsten. Vi gillar att träna ihop och samarbetar även med sponsorsökande och sånt. En annan fördel är att det är ekonomiskt billigare att åka i grupp eftersom vi kan dela på många kostnader som transport m.m. Vi gjorde ju en film som lades upp på Search magazine  för några veckor sedan som vi fick mycket positiva reaktioner för. Om några veckor kommer  en ännu bättre rulle som vi hoppas kommer göra succe!

Vad har du för egenskaper som seglare?

Som jag upplever det själv har jag ett bra öga för att snappa upp tekniska saker som andra gör. Om jag ser någon annan göra något bra är jag snabb och duktig på att kopiera det. Jag har försökt börja lära mig att använda kompassen mer men blir oftast förvirrad av den.  Jag höll faktiskt på att gå in i väggen nere på Gran Canaria på grund av att jag tittade för mycket på kompassen. Det brukar funka bättre när jag går på min egen ”magkänsla”. 

Hur ser framtiden ut?

Jag har ju en dröm om att segla OS 2016 i Rio de janeiro, Brasilien. Vägen dit är naturligtvis lång men det är i alla fall en dröm jag brinner för. Nu närmast åker jag ner den 17 mars till gardasjön, Italien för att träna och tävla. Jag har tänkt att köra tre stycken europa-cuper inom loppet av en månad för att verkligen komma igång tidigt på säsongen. Huvudmålet med säsongen är att göra ett bra resultat på JEM i belgien i sommar, en pallplats hade ju inte varit fel.

Vem vill du skall vara nästa veckans junior?

Jag väljer Claes Törnsten för att han är en jäkligt skön kille att hänga och träna med.

Intervjuad av: Victor Bergström

bergstrom@searchmagazine.se

Top