Veckans junior(8) Julia Gross

Veckans Junior är Julia Gross från KSSS. Julia är för närvarande i Barcelona och tränar dubbeltrapets i 29er XX allt för att vara så redo som möjligt för OS-2016, då damskiff kommer in på programmet för första gången. Julia ser upp till de seglare som trots en dålig dag på vattnet kan vara glada och sprida glädje, "De är de som för seglingen framåt och gör att jag kan segla bättre" säger hon. Julia, tillsammans med hennes gast Sofia Engström är dessutom två av de få tjejer som bloggar om segling. Just nu handlar bloggen mycket om "uppochnersegling".


Julia Gross 

Ålder: 19

Hemmaklubb: KSSS

Seglar just nu: 29 XX

Seglat tidigare: Optimist och ejolle

Sju snabba med Julia:

Lä/lovartsstart

Kantbrännare/mittseglare

Pastasallad/mackor

Sandhamn/Marstrand                    

Salt/Sött        

AP på land/ AP på vattnet 

Hängband/Trapets   

 

Vad gör du nu?

Nu är jag nere i Barcelona och tränar 29er XX tillsammans med Sofia Engström. Vi har båda tagit studenten och kände att vi måste segla mycket. Det är helt nytt med 29ern. Jag kände att jag vill testa på och segla skiff, då det blir OS-klass. Så sen i början av februari har vi matat på med dubbeltrapets och skiff segling och det tänker vi göra en månad till.

 

 

Hur började du segla?

Jag började segla mycket för att min pappa och bror har seglat, och så sattes jag i en optimist. Det var både träningsverksamhet och läger på KSSS redan från början, då jag var 8 år gammal.

Vad gillar du med segling?

Det är en härlig sport, många saker som gör den så häftig, det är väder, båt , olika förhållande, fysiskt och mentalt utmanande. Det är också det sociala hänget på hamnplan, utan alla sådana saker och alla härliga människor så skulle man inte fortsätta. Det är allting helt enkelt.

 

Tycker du någonsin att det är tråkigt att segla?

Ja! Det är ju inte alltid kul att sätta på sig en våt våtdräkt och kasta sig ut på havet och segla. Men jag försöker ha så roligt jag bara kan hela tiden, alltid någonting något. Sen kan det inte alltid vara roligt då hade man nog inte kommit framåt. Jag tycker ändå att jag är en som har väldigt roligt när jag är ute och seglar. Tex så sjunger jag när jag i båten, det har jag märkt nu när jag seglar tvåmansbåt att de gånger som det är meningen att man skall snacka med varandra, då sjunger jag och Sofia får säga till mig att segla. Ibland sjunger jag högt ibland i mitt egna huvud!

 

 

Vilket är ditt bästa seglingsminne?

Optimist EM i Grekland, är ett bra minne, men det var väldigt längesen. Det var häftig, speciellt prisutdelningen på stranden. Det var en grym avslutning på en bra seglingsvecka!

 

 

Vad vill du helst vinna eller vara med i VolvoOceanRace, AmerikasCup, eller OS?

Nu har jag siktet inställt på OS så just nu är de det jag vill vinna mest. Men sen får man ta ett steg i tagen, får vi se om jag blir semesterseglare eller fortsätter med något annat.

 

 

 Hur du någon förebild i segling?

Jag har en massa förebilder. Dels de som är grymma seglare och även de som varit bra. Men några som jag verkligen ser upp till är de som kanske inte alltid lyckas så bra men ändå alltid är glada och sprider glädje, det är de som för fram seglingssporten som gör att jag seglar bättre, för de sprider glädje.

 


Har du någon blogg?

Ja jag och Sofia har en blogg, vi har precis börjar skriva på den och just nu bjuder vi mycket på uppochned-bilder.

 


Vad ser du fram emot säsongen som kommer?

Jag ser fram emot beslutet om vilken båt som blir OS-skiff för damer, så att man verkligen kan sätta igång och tagga till. Sen ser jag fram emot 29er XX EM i slutet av april, då ska vi få jämföra oss mot andra båtar. Just nu har vi kommit såpass långt att benen inte är konstant blåa längre för att man inte ramlar och kapsejsar hela tiden. Att få köra tävlingar är näta steg. 

 

Vem vill du ska vara nästa veckas junior?

Holger Tideman, han är inte bara en bra seglare utan framförallt en glädjespridare! 

Intervjuad av : Victor Västernäs

Victor@searchmagazine.se 

Top