Veckans junior(3) Johanna Sommarlund

Den här veckan har veckans junior följetången fortsatt till Stockholm och Johanna Sommarlund. Johanna är en seglingstokig tjej, som för närvarande seglar 29:er, tillsammans med Marcus Anjemark, i framtiden kan hon tänka sig att bli första kvinnliga rorsman i AmericasCup. "Jag skulle vilja styra i Americas Cup, det hade varit Fett!" 


Johanna Sommarlund

Ålder: 16

Hemmaklubb: KSSS

Seglar just nu: 29:er sen ett år, nu tillsammans med Marcus Anjemark

Seglat tidigare: Optimist

Hur länge har du seglat?

Jag började tävla 2007. Innan dess har det varit lite från och till på seglarläger sen jag var sju eller åtta.

Vad vill du segla i framtiden?

Vi får se, jag vill fortsätta med skiff i alla fall. Om det kommer en skiff med dubbeltrapets så hade det varit super kul. Jag skall försöka testa en 29er XX det här året.

Hur började du segla?

Jag fastnade för KSSS:s seglarläger på Lökholmen på somrarna, och sen i och med att jag hade nybörjar optimistträning ganska nära där jag bor så fortsatte jag bara med det när sommaren slutade.

Vad gillar du med segling?

Just nu med 29er så gillar jag farten, men jag har alltid gillat att vara ute på havet och vara utomhus och tänka lite…på taktiker och sånt, det är kul!

Hur är det att segla två i en båt?

Det går väldigt bra faktiskt, Marcus som jag seglar med är jätte rolig. Det är klart det är svårt ibland men pratar man igenom det så brukar det lösa sig. Vi har försökt att dela upp ansvarområden i båten men det är svårt, så vi gör jätte mycket tillsammans i båten.

Tycker du någonsin att det är tråkigt att segla?

Jag har aldrig tyckt att det varit tråkigt att segla!

Vilket är ditt bästa seglingsminne?

Oj, det var nog när jag seglade optimist, så vann jag ett rikskval i Västerås, då visste jag att jag hade lyckats lära mig lite. Jag tror jag flög på rosa moln i veckor efteråt faktiskt.

Hur ser vinterträningen ut?                           

Eftersom Markus och jag bor en bit ifrån varandra så tränar vi mest på helgerna, men nu under vintern så har vi haft ett träningssamarbete med några spanska besättningar och en spansk klubb nere i Barcelona. Vi har flugit ner dit lite och så har vi en båt där och så bor vi hos en familj där.

Vad ser du fram emot säsongen som kommer?

Det kommer massa eurocuper, men jag ser fram emot mest är väl EM i Polen och VM i Travemunde.

Vad skulle du helst vilja, antingen att vara med på ett ”dam AmericasCup” eller på AmerikasCup i det formatet som finns nu?

Jag skulle vilja styra som första tjej på Americas cup, det hade varit fett. Jag tycker det skulle vara fler tjejer i Amerikas Cup.

Har du någon förebild i segling?

Jag har lärt mig väldigt mycket av Anders Lewander, han är en förebild för mig. Jag tycker han har en skön inställning till segling. Det är mycket teori men samtidigt mycket känsla. Just att snacka om känslan i segling har jag saknat hos många andra coacher och seglare, att det blir lite för teoretiskt. Med Anders så pratar han om känslan först och sen kanske man kan titta på vad som rätt eller fel efter. Jag tror att jag själv har kört på känslan först och sen teorin, lite för att jag kom på in på en räkmacka lite senare i seglingen.

Vilken är din drömsegling?

Jag vill segla allt! Jag har ingen speciell drömsegling, det får komma efterhand som det vill i framtiden.

Hur tycker du att man skall få fler tjejer att börja segla?

Det är svårt, men det saknas lite tjejer i segling. Jag vet inte riktigt varför, men många av mina tjejkompisar i optimisten tyckte att det var svårt och jobbigt att gå på toa. Det borde man kunna lösa i varje fall, tex med en toabåt på tävlingar. Jag tror inte på tjejläger, det är ingen skillnad på tjejer och killar i att segla, det är bara kul när det är blandat.  Fler tjejer borde verkligen segla.

Vem vill du ska vara nästa veckas junior?

Emil Järudd (KSSS), jag vill verkligen ge en stor eloge till honom för hans fina VM seglingar i Optimist.

Top