Veckan junior(4) Emil Järudd

Nyligen var han i Nya Zealand och seglade VM, där blev han bästa svensk med bland annat två spikar.Veckans Junior kommer från Stockholm och KSSS, han heter Emil Järudd  och seglar optimist.


Emil säger att när han seglar så "känns det bara helt rätt". Drömmen är att segla i badbyxor på något varmt ställe!

Snabba fakta:

Namn: Emil Järudd

Ålder: 13

Hemmaklubb: KSSS

Seglar just nu: Optimist


Andra båtan han prövat på: Trapez, 29er, E-jolle, CB66 (Mästarnas Mästare) och Laser 4,7

Hur länge har du seglat?


Sen jag var 6 år, men jag började inte träna förrän jag var runt 7-8.

Vad vill du segla i framtiden?


29er och sen 49er. Jag tycker det är skoj när det går fort. Jag har testat 29er några gånger och fastnat för det.

Hur är det att segla två personer istället för ensam?

Det är lite annorlunda för man vet ju inte exakt vad den andra personen kan förrän man har seglat med den ett tag. Sen är det annorlunda när man ska kommunicera med någon annan och inte bara kan tänka vad man skall göra.

Hur började du segla?


På vårt landställe hade vi två gamla optimister och så seglade jag lite i dom. Sen efter det hade KSSS något som hette Piratskolan, som jag tyckte var jätte skoj. Så då fastnade jag för segling och började träna.

Vad gillar du med segling?


Jag gillar att det är så mycket taktik och strategi. Förutom det så känns det helt rätt när jag seglar.

Tycker du någonsin att det är tråkigt att segla?

Ibland när det går riktigt dåligt, både resultatmässigt och när jag seglar dåligt på någon träning eller så.

Vilket är ditt bästa seglingsminne?


Jag var otroligt glad när jag vann JSM i Arkösund 2011, inför sista seglingen låg jag 3-4 poäng före och var jättenervös. När jag gick i mål som trea visste jag att jag precis hade vunnit.

Hur ser vinterträningen ut?


Jag har precis tagit ett litet avbrott sen VM på Nya Zeeland i början av januari. Sen börjar jag nog segla igen på sportlovet. Nu blir det skidor istället. Inför VM tränade vi (VM-laget) supermycket, varje helg hela hösten. Sedan spelar jag lite tennis också.

Vad vill du helst vinna eller vara med i Volvo Ocean Race, America’s Cup, eller OS?


Det skulle bli America’s Cup eller OS. Jag kan inte riktigt bestämma mig mellan dem. Volvo inte bara som segling, det verkar vara mer överlevnad också. Jag tycker racen runt en bana är roligt.

Hur du någon förebild i segling?

Nej jag tror inte det, jag har alltid sett upp till dem som varit bättre i vår klubb och försökt att lära mig av dom. Jag känner inte att jag måste ha en speciell förebild det finns alltid någon som gör något bra.

Vilken är din drömsegling?


Jag tycker det är otroligt skönt att segla när det är varmt och varmt i vattnet, inte som i Sverige. När man kan hoppa i och segla i badbyxor, det tycker jag är skönt.

Hur tycker du att man skall få fler att börja segla?


Man får bjuda in skolorna eller dagis till att testa på segling, innan man har testat segling så vet man inte hur det är. Jag tror att det blir roligare om man får testa när man är yngre. Jag tror inte man ska fokusera på äldre, då tycker oftast det är roligast att göra något man redan är bra på.

Hur var det på Nya Zeeland?


Det var superkul. Seglingen och att prata med dem från andra länder var roligt. Jag träffade folk från många länder men jag pratade mest med tyskarna. Jag pratade också med kanadensare, nya zeeländare och många flera. Innan VM bodde jag hemma hos en nya zeeländsk familj. Sen efteråt hann vi göra lite turistgrejer. Nya Zealand var super, det är jättecoolt landskap, mycket roliga saker man kan göra. Det är lite som sagan om ringen med en massa gröna kullar överallt och vattenfyllda grottor med lysmaskar i taken.

Vem vill du ska vara nästa veckas junior?


Pontus Dahl, från Boo han var en jätte duktig Zoom8. Nu har han precis bytt till E-jolle. 


Top