Varför seglar du?

Navigare necesse est, att segla är nödvändigt - men varför seglar du? 

Anders Eriksson på Sailing Malala stälde sig själv frågan... 

Hur svårt ska de va?

Det finns enklare sätt, än att segla. När vi vill resa någonstans. Vad är det som driver oss att ge oss ut på ett hav som i bästa fall gör livet ganska obekvämt?

Vinden är fri! Men det kostar en hel del att fånga den. Det går långsamt och många upplever tiden till sjöss som inte bara obekväm, utan även tråkig. Så varför?

Är det för belöningen? Att komma fram, som driver. Gemenskapen bland dom andra seglarna, i dom andra båtarna. Att ha gått igenom något som upplevs som lite svårt ger en belöning. Jag/vi klarade det, vi kom fram. Allt är bra nu.

Vi badade i badkar när jag växte upp. Det varma vattnet kändes skönt mot kroppen. Ändå satt jag ibland på badkarskanten ett tag och frös. Det var så himla härligt att krypa ner i det varma efter att ha frusit ett tag. 

Belöningen var större än olustkänslan av att frysa en stund. 

Under långa tider till sjöss går det sönder saker. Ibland, under ganska dramatiska former. I hårt väder!
Fuck, shit och fy. Bummer! Inte nu! Mitt i natten såklart. Varför händer det alltid då?

Jag sätter igång, gör vad jag kan, för att lösa situationen. Laga fixa, tänka utanför en box. Gör vad jag kan för att kunna segla vidare. Det kan vara ett pajat vindroder ett skörat segel eller något annat. In i problemlösarbubblan.

Där trivs jag. Jag kan svära hur mycket som helst åt orsaken till att jag hamnar där. Men där och då. I det skarpa läget, i stridens hetta. Bara jag och min båt på ett hav och ett problem. Då jäklar mår jag fint. Och ännu mer efteråt. När problemet är löst och båten får upp farten och seglar vidare.

Dom flesta mår nog bra av att bli utmanade, och av att lösa problem. 

Samtidigt väljer vi gärna den enkla vägen, den bekväma. 
Under lång segling tvingas vi ibland in i svåra situationer som måste lösas, hårt väder och haverier av olika slag. Utmaningen är där. Oavsett om vi vill eller inte. Den måste lösas. Valet har gjorts åt oss. 

Är det därför vi seglar? För den där lilla osäkerhetsfaktorn som kan ställa till det för oss , och som tvingar fram en utmaning vi inte vill ha, men ändå mår bra av att gå igenom. Och av att ha gått igenom.

Hur svårt ska det va?

Ja inte fan ska det va enkelt hela tiden! Då kan det nog bli tråkigt på riktigt.

Varför seglar ni?

Top