Valforskare ombord på S/Y Celeste of Solent

Segelbåten Celeste, en Farr på 65 fot, har under många år använts för äventyrsseglingar via Sjösportskolan i Långedrag. För snart ett år sedan meddelade besättningen att det var dags för något nytt (S/Y Celeste of Solent ändrar kurs) och i oktober kastade hon loss för en jordenruntsegling utan planerat slut. Nu gör Celeste en extra resa över Atlanten och med sig har hon valforskaren Ove Mikal Pedersen. Här får vi följa med på resan.

Segelbåten Celeste är en 65 fots Farr som 2022 påbörjade sin jordenruntsegling utan planerat slut. Från Guadeloupe gör hon en extra runda på Atlanten till Azorerna, Madeira och Kanarieöarna under sommaren och hösten 2023.

Den 24 april lämnar vi Marina Bas Dufort på Guadeloupe och sätter mål på Azorerna. Det är lätta vindar. Vi är tolv nordbor ombord som tycker att svalkan på havet är välkommen efter den tryckande hettan i Västindien. Tolv personer, de flesta för varandra okända, som under några veckors tid ska leva tillsammans på en begränsad yta. Med ombord finns bland andra kaskelottforskaren Ove Mikal Pedersen med sin hydrofon.

Ove arbetar med ljudteknik för att lyssna på val sedan 2017 i forskningsprojektet som pågår i Andenes i Nordnorge. Syftet är att lära mer om valarnas vandringar. Med hydrofonens hjälp hoppas vi på att finna dessa jättar i den stora oceanen. Kaskelotter är de största av tandvalarna, har världens största hjärna och producerar de högsta ljuden i djurriket. Akustiska undersökningar, vid sidan av sändare, är ett sätt att kartlägga deras vandringar. Runt Azorerna kan kaskelotter ses året runt. Honor och kalvar håller sig till varmare vatten, som där, medan hanarna vandrar till Arktis eller Antarktis på jakt efter skrovmål i dessa näringsrika vatten.

Foto: S/Y Celeste of Solent

Efter två dygn till havs hörs knölvalarnas melodiösa toner i hydrofonerna och inom ytterligare 30 minuter ser vi ett plask i fjärran. Det visar sig vara en knölvalshona som lär sin kalv jaktteknik. Tillsammans visar de oss flera mäktiga hopp rätt upp ur havet och landar med ett ljudligt plask. Efter showen avslutar honan med att vinka oss farväl med den fyra meter långa fenan.

Från hydrofonen hörs kaskelotternas sökande klick men valarna håller sig dolda under ytan. Spännande att veta att de finns någonstans runt oss. På ytan ser vi portugisiska örlogsmän segla förbi med sina skimrande små övervattenskroppar som segel och som driver fram tiotals meter långa giftiga tentakler som trålar fisk och mindre djur på de oändliga havsvidderna.

En och annan fågel besöker oss. Någon landar på däck för välförtjänt vila på sin långa färd och bjuds på lite färskvatten. Flygfiskarna roar oss med sin flykt över vågorna och kraschlandar då och då på vågtopparna för en kort kursändring eller för att åter försvinna under ytan. Någon landar på däck. Vi hjälper den tillbaka till plurret igen.

Foto: S/Y Celeste of Solent

På däck är det varmt. Vi unnar oss en saltvattendusch på akterdäck. Stämningen är god fast vinden kunde vara starkare. Vi byter Jibb till Code, Code till Genacker. Till slut efter cirka fem dygn får vi frisk vind. Det Azoriska högtrycket har åter positionerat sig över ögruppen och driver vindarna runt sig som vi drar nytta av. Båten flyger fram över ett sagolikt blankt hav under en stjärnhimmel med den skimrande vita Vintergatan och filosofiska tankar om livets mysterier frodas långt bortanför civilisationens gängse ramar.

Den tionde dagen får vi sällskap av delfiner. Vi hör dem i hydrofonen först och efter en halvtimme är de runt oss. Det är en flock av Atlantiska fläckiga delfiner på ca 15 individer som leker runt båten och håller oss sällskap en stund. Hoppar och zickzackar fram och tillbaka framför bogen och demonstrerar nonchalant sin totala överlägsenhet. Vi kan bara beundra deras smidighet och kraft.

Livet ombord har sin lugna lunk. Vi seglar, lagar sådant som krånglar, sover, lagar mat, äter, städar, umgås och har det bra. Kroppen har efter 11 dygn vant sig vid gunget och lutningen. Några blåmärken har det blivit på var och en, men inga större missöden.

Den goda vinden fortsätter men runt den 7 maj mojnar det och farten sjunker mot 4 knop. Vi hissar genaker och får upp farten igen. På dagen besöks vi av flera flockar delfiner. I hörlurarna hör vi kaskelotter. Troligen en familjegrupp.

På natten dör vinden ut. Samma natt roas vi av delfiner som leker kring båten. Marelden gör dem självlysande. Ett fantastiskt skådespel.

Onsdag 10 maj landar vi in Ponta Delgada efter fin naturupplevelse. Vi får fin vind ända in till hamnen. Nu följer några härliga dagar på land på den fina ön São Miguel.

Är du själv seglare och har planer på att korsa Atlanten? Kanske vill du ge ditt bidrag till forskningen om valar. Vill du spela in och lyssna på valsång under färden är du välkommen att kontakta Ove.

Celeste seglas på en besättning mellan sex och fjorton personer och tar emot betalande gäster i mån av plats. För mer information se www.sailingroundtheworld.com.

Top