Vad gör landslags- och toppseglarna nu?

Efter OS finns det tid för våra OS-seglare och alla de som gjorde en OS-satsning att hämta nya krafter, byta båt och testa nya konstellationer att segla i. Det är lite silly season där många rykten går runt. Vi tänkte försöka oss på att kartlägga vad toppseglarna i OS-klasserna gör idag, vilka som kanske kommer segla med vilka och vilka som helt har bytt spår.

Laser

Rasmus Myrgren, som var med på OS, tar det lugnt just nu. Han har sagt att han är lite intresserad av att segla Nacra 17 och varit ute och testat F18 under hösten.

Johan Wigforss har lagt hängbyxorna på hyllan, tillfälligt eller permanent är oklart, kanske kommer Sveriges konditionsstarkaste seglare tillbaka, just nu jobbar han i Norge.

Emil Cedergårdh kör på outtröttligt. Han var i Weymouth och sparrade Rasmus de sista veckorna inför OS och då Rasmus åkte för att vila upp sig i London tränade Emil själv.

Jesper Stålheim kör också vidare, han var bland annat i Gardasjön tillsammans med Emil och tränade med laserlegenden Robert Scheidt.

Tillväxten underifrån är god med många hungriga killar som lämnat seglargymnasierna de senaste åren och som jobbar hårt för att ta nästa steg i utvecklingen. Anders Karlsson, Johan Christofferson, Claes Törnsten och Holger Tidemand är några av dem.

Emil Cedergårdh på VM i Perth.

Laser Radial

Många av tjejerna som seglat laser radial det senaste har växlat ner eller bytt klass. Fina Kuikka och Sara Sigvardsdotter har kört en del matchracing med team Caroline Sylvan. Cecilia Jonsson har bytt till 49er FX. OS-tjejen Josefin Olsson satsar sannolikt vidare på radial.

Underifrån kommer många unga tjejer från Lerum seglargymnasium; Julia Carlsson (JVM Guld), Beata Törneman, Lovisa Karlsson och Klara Wester. På Motala finns Anna Mikkelsen (JSM guld e-jolle). Så även om det sker en liten generationsväxling i klassen verkar det som om allt fler väljer att satsa på laser radial, vissa parallellt med e-jollen.

 

Juniorvärldsmästaren Julia Carlsson med flera jagar OS-tjejen Josefin Olsson.

Finnjolle

Just nu seglar inte Daniel Birgmark, vår OS-representant, istället är han tränare för de yngre seglarna Björn Allansson och Andreas Axelsson på GKSS. Max Salminen, OS-guldmedaljören, har bytt tillbaka till den klass han seglade innan han fick chansen att segla med Lööf i Starbåten. Det finns bra potential i trojkan Björn, Max, Andreas med möjlighet till samarbete och sund konkurrens inom gruppen.

 

Björn Allansson med bruten mast...

Matchracing damer

Anna Kjellberg, Lotta Harrysson och Malin Källström har blivit utan OS-klass då matchracingen i Elliot 6M inte finns med på OS-programmet till 2016. Räkna dock med att supertjejerna finns med på Marstrand och i Lysekil när det blir matchracingtävlingar i stora båtar igen. Anna Kjellberg har visat intresse för mera OS-satsning, Nacra 17 kanske lockar, både hon och Lotta har dessutom varit ute och testat 49erFX under hösten.

Supertjejerna har blivit utan OS-klass.

470 Herr

Här ser det lite tunt ut för tillfället, av de tre toppbåtarna inför OS finns nu bara en kvar. Anton Dahlberg och Sebastian Östling har gått skilda vägar sedan OS, Anton är kvar i 470 med nya gasten Fredrik Bergström. Fredrik blev tillsammans med Niklas Dackhammar juniorvärldsmästare. Niklas kör nu matchracing och 49er tillsammans med Niclas Düring. Den tredje toppbåten Victor Bergström och Markus Dackhammar har också splittrats, Victor kör 49er tillsammans med Victor Västernäs och Markus har i nuläget ingen konkret seglingssatsning på gång.

Anton Dahlberg och Sebastian Östling satsar vidare i olika klasser.

470 Dam

470-tjejerna Lisa Ericson och Astrid Gabrielsson, som representerade Sverige på OS, har nu ett liten break från 470. Istället satsar de på skola och att lära sig segling i andra klasser. Lisa har kört en del 49erFX medan Astrid testat på matchracing. Mot slutet av OS-perioden slutade de två konkurrerande båtarna, Karin Söderström/Martina Söderbom och Ingrid Söderström/Linnea Wennergren. En ny båt med Kajsa Sundklev och Therese Antman är på väg att etablera sig.

Kajsa Sundklev och Therese Antman.

Nacra 17

Det är många som är intresserade av den nya OS-klassen, medaljörerna Fredrik Lööf och Rasmus Myrgren har båda pratat om att mixad katamaran kan vara något för dem. Frågan är med vilka tjejer; Anna Kjellberg är intresserad, Karin Almquist kan vara aktuell, med dessa herrar eller i andra konstellationer är oklart.

De etablerade F18-seglarna vill också byta till Nacra 17. Tim Shuwalow har beställt en båt och antagligen blir det satsning tillsammans med Karin Berg. De testseglade tillsammans på KSSS OCR i höstas, då seglade även Antonia Sjöstedt tillsammans med den gamle OS (Sydney 2000) seglaren i Tornado Magnus Lövdén. Skall verkligen bli intressant att se vilka som satsar i denna klass.

Antonia Sjöstedt och Magnu Lövdén.

49er

Här kan det mycket väl bli ett riktigt getingbo i Sverige, OS-besättningen Jonas von Geijer och Niclas Düring seglar inte ihop just nu. Niklas seglar tillsammans med Niklas Dackhammar, medan Jonas jobbar på kontor och även som tränare på GKSS. Sebastian Östling har gått från 470-gast till 49er rorsman och fick med sig rutinerade gasten Kalle Torlén.

Victor Bergström seglar med den förre laserseglaren Victor Västernäs.

Enda intakta besättningen från förra OS-perioden är Carl P Sylvan och Otto Hamel som vann SM i höstas. Fler nya besättningar är Nils Åkervall och David Jonsson, Gustav Pettersson och Marcus Anjemark, även Fritiof Hedström och Jonathan Bergström satsar vidare. Charlie Ekberg, som seglade tillsammans med Niclas Düring är just nu utan gast men sugen på att segla.

Jonas von Geijer och Niclas Düring.

49er FX

Ännu en ny OS-klass. I nuläget finns det fyra svenska båta. Tre besättningar; Julia Gross/Sofia Engström, Sara Engström/Cecilia Jonsson och Johanna Sommarlund/Sofie During tränar på tillsammans i Göteborg. Den fjärde båten är Hanna Klingas, hon har inte hittat någon att segla med än, men dejtar många; Lotta Harrysson, Karin Almquist, Lisa Ericsson, Anna Kjellberg har alla velat testa den nya OS-klassen.

 

Sara Engström och Cecilia Jonsson nya i 49erFX.

RSX/Kite

Surfarna har det inte lätt, precis när de börjat vänja sig vid den nya utrustningen som kite-surfing innebär tar ISAF beslutet att RSX är tillbaka som OS-klass. Adam Holm och Fanny Baumann, som var våra främsta seglare i RSX hade bytt över till kiten. Nu är det bara att byta tillbaka och köra RSX igen.

Adam Holm i RSX.

Vi hoppas att vi inte har glömt någon eller fått något om bakfoten, hör i så fall av er så gör vi en rättelse.

victor@searchmagazine.se

Top