Vad gör landslags- och toppseglarna nu?

Efter OS finns det tid för våra OS-seglare och alla de som gjorde en OS-satsning att hämta nya krafter, byta båt och testa nya konstellationer att segla i. Det är lite silly season där många rykten går runt. Vi tänkte försöka oss på att kartlägga vad toppseglarna i OS-klasserna gör idag, vilka som kanske kommer segla med vilka och vilka som helt har bytt spår.

Laser

Rasmus Myrgren, som var med på OS, tar det lugnt just nu. Han har sagt att han är lite intresserad av att segla Nacra 17 och varit ute och testat F18 under hösten.

Johan Wigforss har lagt hängbyxorna på hyllan, tillfälligt eller permanent är oklart, kanske kommer Sveriges konditionsstarkaste seglare tillbaka, just nu jobbar han i Norge.

Emil Cedergårdh kör på outtröttligt. Han var i Weymouth och sparrade Rasmus de sista veckorna inför OS och då Rasmus åkte för att vila upp sig i London tränade Emil själv.

Jesper Stålheim kör också vidare, han var bland annat i Gardasjön tillsammans med Emil och tränade med laserlegenden Robert Scheidt.

Tillväxten underifrån är god med många hungriga killar som lämnat seglargymnasierna de senaste åren och som jobbar hårt för att ta nästa steg i utvecklingen. Anders Karlsson, Johan Christofferson, Claes Törnsten och Holger Tidemand är några av dem.

Emil Cedergårdh på VM i Perth.

Laser Radial

Många av tjejerna som seglat laser radial det senaste har växlat ner eller bytt klass. Fina Kuikka och Sara Sigvardsdotter har kört en del matchracing med team Caroline Sylvan. Cecilia Jonsson har bytt till 49er FX. OS-tjejen Josefin Olsson satsar sannolikt vidare på radial.

Underifrån kommer många unga tjejer från Lerum seglargymnasium; Julia Carlsson (JVM Guld), Beata Törneman, Lovisa Karlsson och Klara Wester. På Motala finns Anna Mikkelsen (JSM guld e-jolle). Så även om det sker en liten generationsväxling i klassen verkar det som om allt fler väljer att satsa på laser radial, vissa parallellt med e-jollen.

 

Juniorvärldsmästaren Julia Carlsson med flera jagar OS-tjejen Josefin Olsson.

Finnjolle

Just nu seglar inte Daniel Birgmark, vår OS-representant, istället är han tränare för de yngre seglarna Björn Allansson och Andreas Axelsson på GKSS. Max Salminen, OS-guldmedaljören, har bytt tillbaka till den klass han seglade innan han fick chansen att segla med Lööf i Starbåten. Det finns bra potential i trojkan Björn, Max, Andreas med möjlighet till samarbete och sund konkurrens inom gruppen.

 

Björn Allansson med bruten mast...

Matchracing damer

Anna Kjellberg, Lotta Harrysson och Malin Källström har blivit utan OS-klass då matchracingen i Elliot 6M inte finns med på OS-programmet till 2016. Räkna dock med att supertjejerna finns med på Marstrand och i Lysekil när det blir matchracingtävlingar i stora båtar igen. Anna Kjellberg har visat intresse för mera OS-satsning, Nacra 17 kanske lockar, både hon och Lotta har dessutom varit ute och testat 49erFX under hösten.