Vårt livs äventyr: Heineken Regattan del 2!

Här är andra delen av Chamsins berättelse från Heineken regatta. Den första delen kan du läsa här. Mycket nöje och stort tack till Chamsin för att vi får följa med på deras livs äventyr.


Heineken Regatta dag 2

Den andra dagens seglingar skulle gå från den holländska sidan av ön till den franska där vi skulle övernatta. Vi kom igång bra efter en hektisk start i mitten av linjen där jag (Oscar) mer eller mindre av misstag placerat oss efter att ha gått för tidigt mot linjen, men vi lyckades trycka de närmaste tre båtarna över linjen och när flaggan för enskild återkallelse visades på start fartyget vände båtarna i lovart ner för att starta om och vi har åter igen i fri vind. Jag tyckte mig se en del irriterade miner på våra motståndarbåtar som nog inte var vana vid vår aggressiva start strategi. När vi kom i mål kändes det som att vi gjort ett ganska bra race, några få framför oss men merparten av startfältet bakom oss.


Seglingsföreskrifterna spökar igen

Där efter så slog vår bristande läskunnighet till igen då höll på att missa dagens nästa race, som var en bankappsegling och skulle seglas mer eller mindre direkt efter målgång. Det vi missat, sannolikt på grund av en hög andel dyslektiker ombord, var att vår bana inte alls skulle vara vid målgången utan snarare tre distansminuter bort. Så när vi såg att vi endast var omgivna av dacron segel började vi ana oråd. De mer tävlingsinriktade båtarna med sina karakteristiska kevlar och kolfiber segel var borta. Det var bara att leta upp seglingsföreskrifterna igen och hetts läsa!Snart var genuan nere och motorn gick för högvarv på väg mot vårt ban-område. När vi nådde linjen gick precis starten för den först klassen ”CSA 1” där de stora pojkarna tävlade och vi hade således ytterligare fyra starter kvar tills det var vår tur, då vi seglade i CSA 6. Återigen kom vi iväg fint och var bland de första vid slutet av första kryssen där vi seglat riktigt fint i mitten av banan.Ner på första länsen däremot började saker och ting köra i hopp sig när en av våra ärkekonkurrenter, en norsk Dufour 40 drog upp sin enorma spinnacker och bestämde sig för att täcka oss vad vi än gjorde. I desperation såg vi oss tvungna att prova något och vi gippade ut och la oss ute på styrbordskanten för att få en styrbordsbog in mot rundningen, men det gick åt skogen och vi fick se oss bli omseglade av ytterligare två båtar var av en 50 fotare med unga tjejer och rosa spinnaker, vilket givetvis var psykologiskt tufft.Därefter tappade vi lite fokus och tjurade fram till dess att vi gick i mål övertygade om att vi var definitivt sist i vår klass. Vi får kanske skylla vårt något dåliga humör på en lång natt samt bristen på vatten och mat ombord. När vi kom iland visade det sig dock att vi placerat oss på 6:e, respektive 5:e platts i dagens race, vilket vi definitivt inte ansåg oss behöva skämmas över.

 

Skönaste besättningen?

Den dagen var vi dock definitivt överens om att det fick bli en lugn kväll, men vi behövde visa upp oss eftersom att vi ryktesvis fick höra att det skulle delas ut ett pris till den skönaste besättningen vilket vi ju var inställda på att försöka ta hem efter gårdagsnatten. Kvällen blev dock ganska chill. Efter att ha avnjutit det franska köket och minglat runt lite i folkhavet (där nu mer eller mindre alla visste vilka vi var och ville bjuda på öl) så tog vi det ganska lugnt och smet ut till båten för att avrunda kvällen med lite tjöt och en sista öl.


Heineken regatta dag 3


Dag tre skulle bli problemens dag och efter att ha inlett den sista seglingen med att (helt fel) välja fock framför genua så gick vi riktigt dåligt på förstakryssen. Vi var dock fortfarande i klungan om än i den bakre delen istället för den främre. Jag som stod bakom rodret meddelade upphetsat att så fort vi rundar det jä*la märket skall genuan upp, vi tappar varje sekund!


När focken skulle ner så fastnade lagningen vi gjort under Gill Commodore’s i förstagsprofilen och kom inte ner. Som tur var hade vi två likrännor och jag vidarebefordrade, kanske inte särskilt lugnt och diplomatiskt att; jag anser inte att problemet med focken är av högsta prioritet och att jag skulle föredra att hissa genuan först för att där efter ta itu med focken.


Dock en stor eloge till Mathias och Thomas (den ena av tyskarna) som snabbt fick upp genuan. Vid nedrundningen fick vi snabbt upp spinnackern och ner genuan, men focken flög fortfarande på halvstång. Vinden hade börjat ta i ordentligt och när Filip, Mathias och Thomas alla var inbegripna i att skruva isär profilen och få ner focken började till min fasa båten att dyka! Hela fördäcket var under vatten när vi slog igenom en våg och jag var övertygad om att vi skulle broacha. Men vi lyckades bära spinnackern hela sträckbogen och till och med segla om ett par båtar. Men på nästa ben sket det sig helt och när vi var igång med att ta ett rev i storen, slets de tre översta travarna loss och toppen stod ut som en flagga….


Seglar sämre utan bakfylla

Det var bara att ta ned storen. Vi hade inte råd att pajja vårt mest värdefulla segel. Därefter seglade vi på med bara genuan och moralen var inte direkt på topp. Det var bara att inse att vi seglar betydligt sämre om vi inte festat kvällen innan. Men jag försökte desperat hålla fokus bakom rodret och när vi kom i mål efter att ha kryssat i nästan två timmar utan storsegel hade vi ändå en del konkurrenter bakom oss. Det visade sig att vi kommit i mål på nionde platts och således ändå hade fyra båtar bakom oss i vår klass. Väl i hamn var det bara att göra i ordning båten och sen snabbt sticka iland för att ta del av prisutdelningen och kvällens festligheter.


Rykten om bästa partybåten

Prisutdelningen skulle ske klockan sex, någonting som vi självklart inte ville missa.
Vi hade tidigare fått en hint om att vi kanske skulle vinna ett pris för att vara det bästa party teamet, dock ingenting officiellt utan det var mer uttryckt som ett skämt. Oavsett om vi skulle vinna något så var våra motståndare värdiga vår uppmärksamhet. Men visst kändes det surt att stå i publiken och se de team som vi seglat gemsides med gång efter gång ta emot stora kristallpriser och att vi var bara en placering ifrån att ta del av glädjen själva, men vad fan vi fick i alla fall vara med på ESPN tänkte vi.Den stora pokalen delades till slut ut och The Commodores tog strax därpå över scenen. Vi hade alltså inte fått ta emot någon eloge själva, men åtminstone bjöd vi våra motståndare på varma applåder.
 Även med förståelse för bandets storhet och celebritet så föll det oss inte riktigt i smaken att stå lyssna på soul (förlåt alla Commodores fan) så vi föredrog att sätta oss på stranden för att kontemplera lite över våra härliga liv. Det tog inte lång tid innan vi alla däckade, och då inte bara på grund av alkohol utan av ren utmattning och sömnbrist efter 4 dagar av konstant tävlande och (påtvingat) festande.Vännerna låg gemsides med varandra

Jag vaknade efter ca 2 timmar av att Sunnery James (kanske mest känd för att var gift med Victoria Secret-modellen Doutzen Kroes) börjat pumpa house musik på scen. Omkring mig låg hela teamet och fortfarande sov. Vännerna låg gemsides med varandra på stranden och hade format en båge vilket nästan fick det att se lite idylliskt ut (snyft).


När jag begav mig mot konserten stötte jag på en av de regattaansvariga som blev väldigt förvånad av att se mig.

”Vad gör du här???” Utryckte hon oroligt.
 Jag begrep inte riktigt hennes reaktion, men svarade lite lättsamt att jag skulle kolla in några av regattakläderna som såldes vid ett av tälten.


Men vi har ju ropat fram er till scen så att ni ska kunna ta emot ert pris!!

 

”Oh Fuck!” Brast jag ut. Jag sprang allt vad jag kunde tillbaka till stranden för att väcka de andra.


Ett enastående team

Vi rusade och knuffade oss fram till främre raden. Ännu en gång sprack nästan byxorna när vi tog oss över stängslet och efter lite argument med säkerhetsvakten lyckades vi äntligen ta oss backstage. När talespersonen för regattan fick bekräftat att vi stod redo, bad han Sunnery James att avbryta musiken en stund för att ta emot ”ett enastående team”.

Han gav oss en fantastisk presentation för publiken genom att sammanfatta vår resa och nämnde många av våra stora händelser så som mastbrottet, beskjutningen, atlantseglatsen och våra underliga tendenser att alltid hamna i trubbel. Vi vinkades upp på scen, bemöttes av applåder, fick vårt pris och en mikrofon. Det förväntades givetvis ett litet tacktal, men Filip som höll mikrofonen tog chansen i akt att snarare utrycka besvikelsen över att Sunnery James fru inte befann sig på plats, vilket komiskt nog bemöttes av ännu fler applåder.Under resten av kvällen var lyckan på topp, dels för den fantastiska överraskningen och dels för att vi nu var utvilade och redo att verkligen fira.

Vi dansade, träffade nya människor, fick tillträde backstage och på scen. Det var även ett tillfälle då jag fick stå vid dj båset för att vrida på irrelevanta knappar.

Och även fast priset var i form av en otymplig målning stod vi fast beslutade att inte slänga iväg den, och den hänger idag fortfarande i förpiken täckt av öl och champagne fläckar och utgör Chamsins signaturdoft.


Sint Marteen Heineken regatta var en fantastisk upplevelse, både tävlingsvis och när det kommer till festligheter. Man träffar olika människor i alla åldrar och tävlar mot både racers och stora som små cruising båtar.

Regattan är ekonomiskt sätt billig och den välkomnar alla sorts seglare, alltså ett evenemang som jag verkligen rekommenderar att delta i.


Filip Åberg (festdelen) Oscar Langenius (seglinsdelen)

Top