Vårt livs äventyr; Äntligen på väg, men allting är blött!


Efter tre veckors konstant, men delvis ostrukturerat arbete, på båten är vi äntligen på väg. Riggen har setts över, elsystemet har byggts om, luckor har tätats och bytts ut, en ny kabin har byggts, vi har satt på en hård cap över nedgångsluckan och mycket mer. Dock visade det sig att våra ansträngningar var långt ifrån tillräckliga, redan vid första seglingen.

Vi lämnade hamn på Tjörn vid 11 tiden på kvällen den fjärde oktober, det blåste ca 8 meter per sekund västligt,  så den natten fick vi en riktigt fin start på vår segling! Vattnet sprutade när vi flög fram mellan Sverige och Danmark. Vi gick för full stor samt fock och gjorde stundtals upp emot 11 knops fart. Vid gryningen hade vi redan passerat Anholt men då vred vinden till syd samt ökade.

Unga och odödliga som vi är tog vi ett rev och började kryssa oss ner mot Storabält. Vågorna sköljde över båten och nattens fart var ett minne blott. När det blev kväll igen kunde vi ännu inte sikta Storabältbron. Farten var nu nere i tre och en halv knop och det kändes som att vi drev i sidled. Samtidigt började vi inse att den hårda sjön hade börjat ta ut sin rätt och vi hade minst två decimeter vatten över durken på läsidan inne i båten.

I varje våg sköljde vattnet upp på dynor och vår hastigt instuvade packning, det var bara att börja ösa. Pumparna gjorde ingen nytta eftersom de är mittmonterade och allt vatten samlats på läsidan. Efter att ha öst ”optimist style” i över fyra timmar måste vi ha avlägsnat flera hundra liter vatten ur båten och det började kännas tufft. Den som hade frivakt försökte sova i någon decimeter djupt iskallt vatten vartannat slag, vi började bli helt utmattade. Förklaringen till detta står även att finna i vårt vaktschema, man är på vakt i 8 timmar och har ledigt fyra. Vi ville alltid vara två personer vakna då de var hårt väder och svårt att hålla koll på all den tunga frakttrafiken som dundrar fram i 15-20 knop under natten.

Unga och odödliga men havet suger

Under denna andra natt insåg vi att det var omöjligt att ta oss hela vägen till Kiel i ett sträck som planerat. När morgonen grydde igen så hade vi äntligen passerat Storabältbron och vi bestämde oss för att gå in i Korsør för att slicka såren. Väl i hamn insåg vi att ALLTING var blött, inte fuktigt utan så att det rann vatten från sakerna när vi lyfte dem. Efter lite fjäskande fick vi turligt nog låna båtklubbens konferenslokal och torka dynorna samt använda hamnens torktumlare. Efter två familjepizzor och några timmars sömn gav vi oss dock ut igen!

Även denna andra del av seglingen började bra och vi forsade ner genom Storabält. Men väl framme i tyskabukten (eller vad den nu heter) gick vågorna höga och vi tvingades lova upp för att sträcka till Kiel. Vågorna sköljde åter igen över Chamsins(båtens) däck. De tätningar vi gjort verkade dock göra jobbet och masten samt förluckan höll torrt. Vi tog dock fortfarande in vatten om än mindre än tidigare, det fanns mer tätning att utföra. Till vår förvåning upptäckte vi att vår vattentank (från 2011) läckt ut nästan hundra liter färskvatten som nu skvalpade runt i båten. Det blåste upp under kvällen och vattnet yrde som rök över oss när vi kämpade oss fram genom de upp emot 3 meter höga vågorna.

Stora vågor!

Vi anlände Kiel vid 11 tiden och efter att ha öst ut vattnet och hängt upp så mycket som möjligt på tork somnade vi alla tre utmattade i samma koj för värmens skull. Trots detta var det första Filip sa när han vaknade ”jag har förlikat mig med kylan”. Det var svinkallt och alla täcken och filtar var om än inte blöta så fortfarande fuktiga.

I skrivande stund puttrar vi dock fram genom en lugn och solig Kielkanal och lyssnar på ”I follow rivers” på väg mot nya hav och nya äventyr!

Soundtrack i Kielkanalen:

Följ "vårt Livs äventyr" på deras facebooksida Chamsin Sailing

Top