Världskuppen i Miami avslutad

Så efter en halvsnurrig regatta med både väder och vind i alla dess former låter slutpläderingen som följer.


I 470-klassen seglade Anton Dahlberg och Fredrik Bergström för Sverige, en duo som skattas som absolut världselit. Teamet hade en halvmotig start på regattan, för att sedan kötta på och ta igen förlorad mark. Väl i final blev det tyngre igen och besättningen klarade inte riktigt att hålla den standard dom själva önskat. Tränaren, Björn Johansson, anser resultatet vara godkänt men känner med pågarna att dom hade mer att ge. En 6a till resultatet.

Våran Finnjolle seglare Björn Allansson hade en bra vecka med en kval serie som tog honom till final. Väl där var det en hungrig Allansson som jagade toppen men slant på vägen i de lätta förhållandena och landade en 8e plats. Denna placering gjorde även att Allansson seglade sin 4e finalsegling under de senaste 6 världskupperna, hatten av.

I 49er klassen var det totalt 4 ekipage från Svea, en liga som toppades av Gustav Pettersson och Marcus Anjemark. Mot slutet av veckan dalade deras framgång och de missade finalen på målsnöret, tyvärr, det blev en 18e platts. En annan besättning som låg tätt bakom var Carl P Sylavan och Otto Hamel, dessa två klarade att hålla ihop sig in i det sista, gick om Gustav och Marcus, men missade tyvärr finalen med två platser, en 12a. Längre ner i tabellen hittar vi Victor Bergström och Victor Västernäs. Killarna som egentligen höll näst bästa svenska båt hela veckan, men precis som de andra orkade dom inte hela vägen fram. En missad final och slutplacering på 14. Av de svenska båtarna var det Fritjof Hedström och Niclas Düring som drog det längsta strået den här gången, en hård vecka med en tung andra dag gjorde att duon aldrig riktigt kom upp till ytan för luft. Efter kvalserien blev det en 27e plats att ta med hem.

Tjejligan, 49fx. Otrolig insatts av svenskorna, en båt till final och resterande tre besvikna strax utanför… Julia Gross och Cecilia Jonsson gjorde en bra kvalserie och imponerade på dom flesta. Men med en tung sista kvaldag orkade dom inte hela vägen fram. Hanna Klinga och Lisa Ericsson smög sig då förbi och tog sig till final men förblev på just den placeringen och slutade som 10a i tävlingen. Johanna Sommarlund med sin gast theres Antman hade en motig vecka och förtjänade nog bättre. Men med lite för försiktig segling kammade duon inte in dom där viktiga placeringarna. Ingen finalsegling och en total på placering 21. Sist av svenskorna blev Randi Forsaa tillsammans med Nathalie Lagergran, på en 30e plats.

I Laser fanns det en tapper svensk att räkna med, Emil Cedergårdh. Emil, som vi vet, kan bättre och seglade hem en 26e plats.

Så, en klass kvar. Andrea Holm - Surfprincessan från Stockholm. Kona har det seglats sedan optin såldes för ett par år sedan och bra har det gått. För ett kort tag sedan klev Andrea upp ett hack och ställde sig på en ny bräda RSXen. Vissa av dom Andrea tävlar mot är dubbelt så gamla och säker dubbelt så stora också. Många av dagarna i Miami var det, som många vet, lättvind och i RSX är det fripump som gäller. Detta är otroligt fysiskt. Trots så många odds mot sig seglade Andrea sjukt bra, även om hon kan bättre, och slutade regattan på 15 av 21. Bra krigat Andrea!

Action var det även i den svenska Nacra17 besättningen som ställde upp, Sandra Sandqvist tillsammans med David Jonsson från klubben KSSS. Oturligt nog skadade David sitt knä under träningen bara dagar innan regattan. David fick sätta sig på ett plan hem och junioren Rasmus Rosengren kastade sig på ett plan till Miami för att fylla Davids skor. Rasmus seglar i vanliga fall med Ida Svensson och är sparring- och träningspartner till Sandra och David. Med en gedigen bakgrund i opti, e-jolle och 29er anpassade han sig snabbt och besättningen skaffade självförtroende i lätt- till medelvind. Passande. Fyra platser kort för att nå final, och ett slutresultat på 14.

Vår lista ser ut som följer efter en oväntad världscup med det klimat Miami brukar bjuda på.

-------------------------

470 - Anton och Fredrik - 6a/29

--------------------------

Finnjolle - Björn - 8a/37

--------------------------

49 - Gustav och Marcus - 18on/33

Carl P och Otto - 12a

Victor och Victor - 14on

Fritiof och Niclas - 27a

--------------------------

Fx - JuCi - 14a/34

Johanna och Therese - 21a

Lisa och Hanna - 10a

Randi och Natalie - 30a

--------------------------

RSX - Andrea Holm - 15on

-------------------------

Nacra17 - Sandra och Rasmus - 14on/32

-------------------------

Laser - Emil 26a/90

En länkt till ISAF och arrangören för att se resultaten finner ni här.

Top