Världens konstigaste fartyg? RP Flip kan stå upp vertikalt mitt ute på havet

Ett fartyg som står upp vertikalt mitt på havet? Lugn, det är faktiskt inte en dramatisk olycka. Det handlar om ett forskningsfartyg som utvecklats och byggts av den amerikanska flottan.


Fartyget kallas för RP Flip och är 355 fot långt. Idén kom från ’Scripps Institution of Oceanography’. Projektet var färdigt 1962 men det vi ser idag är en uppdatering från 1995.

Som du kan se på bilderna och i videon nedan är Flip unik på så sätt att hon kan stå upp vertikalt mitt på havet. Manövern att gå från horisontellt till vertikalt läge tar omkring 28 minuter.

RP Flip används av den amerikanska flottan för att studera våglängd, vattentemperatur, densitet och annan meteorologisk data. För att inte påverka instrumenten ombord har Flip inga motorer eller propellrar. Det betyder att hon måste bogseras från en plats till en annan.

Varje rum på Flip har två dörrar: en som används när man transporteras, och en som används i vertikalt läge. Våningssängar, toaletter och spisar byggs så att de kan rotera med båten och användas i alla positioner.

Uppdragen utförs oftast utanför USAs västkust. Så om du någonsin är där kan du hålla ögonen öppna för ett onekligen speciellt fartyg.

Top