Upptäck Lefkas under segel

Vad är bättre än att vakna till det kluckande ljudet av vågor som lätt slår mot skrovet, lika regelbundet och rytmiskt som visarna på en klocka – klink, klonk. Morgonens första strålar letar sig in bakom gardinen och skvallrar om att en ny dag är på ingående. Med sömndruckna ögonen unnar du dig några extra minuter i vågrätt läge för du vet att paradiset är bara en frukost bort. Därute breder sig en hel värld av azurblått vatten, vita sandstränder, vackra vikar och pittoreska fiskelägen ut sig för just dig och ditt sällskap.

Det finns tusen skäl att resa. Minst lika många att segla. En seglingsresa är kanske den ultimata kombinationen av två goda ting i livet. Under säsongen kommer vi att lyfta fram lockande resmål runt om i världen och här i Sverige som är speciellt lämpade för oss vindburna människor. Först ut i serien är den grekiska ön Lefkas.

Den vita ön

”Lefkas” betyder ”vitt” på grekiska och har fått sitt namn efter öns vita berg och klippor. Det är en stor ö täckt av olivlundar och grönska. Den är lugn och passar utmärkt för dig som är ute efter avkoppling eller reser med familj och barn.

Lefkas lika vackra som dramatiska klippor.

Många väljer att upptäcka ön under segel. Friheten att ta sig dit vinden bär och ankra för natten i någon av alla vackra vikar lockar. Och seglingen gör resan lika kul som målet. Lefkas tillhör den joniska ögruppen som sträcker sig utmed Greklands västkust, från Korfu i norr till Zakynthos i söder. Området söder och öster om Lefkas och Kefalonia bildar ett skyddat innanhav som anses tryggt och lättseglat. Vinden är i regel lätt och avstånden mellan de mest populära destinationerna korta. Under en veckas segling hinner man utan problem med att besöka tre, kanske fyra hamnar. En rutt med utgångspunkt från staden Lefkas kan exempelvis gå till Meganissi, Ithaka och Fiskardo på östra sidan av Kefalonia. Även kusten längs med fastlandet lockar seglare med charmiga hamnar för lunchbesök och ankring.

Lefkas kustlinje.

Väljer man att segla runt ön finns det mängder av vackra stränder utmed hela kusten. Var och en med sitt egna speciella signum. Allt från kontinentala Nydri till öde och ”orörda” platser att upptäcka på egen hand.

Seglingsturismen är väl utvecklad och det finns en rad researrangörer och uthyrningsföretag att välja mellan. Den moderna marinan i staden Lefkas har plats för upp emot 620 båtar vilket är en fascinerande kontrast till marinorna i de mindre byarna på ön. En erfaren seglare kan hyra egen båt, medan nybörjare med fördel anlitar en skeppare eller går kurs.

Det finns mycket att upptäcka på Lefkas.

Moped är ett utmärkt transportmedel att ta sig fram i både stad och på landsbyggd.

Wildwind i Vassiliki

Robert Jansson och Katarina Frithiofsson valde att resa till Wildwind i Vassiliki efter att ha hört talas om att det var ett bra ställe för katamaranseglare. Där finns förutsägbara vindar med lugn pålandsvind på morgonen och frisk vind i strandens riktning på eftermiddagen. Det ger möjlighet till att slipa tekniken före lunch och tänja gränserna efter.

– Vårt mål är att bli bättre på racing, berättar Robert och fortsätter. Och vi upplever att en veckas segling där nere i stort sett motsvarar en hel träningssäsong här hemma.

– Det är en härlig känsla av lyx att ha ett en massa jollar som bara ligger på stranden och väntar intill hotellet och duktiga instruktörer till hands. Med bemannat vakttorn och flera följebåtar känner man sig alltid trygg och hjälpen är aldrig långt borta om man skulle kapsejsa, fyller Katarina i.

Robert Jansson och Katarina Frithiofsson valde att resa till Wildwind i Vassiliki efter att ha hört talas om att det var ett bra ställe för katamaranseglare.

Paret beskriver ett välorganiserat semesterparadis där man kan planera sin seglingssemester efter eget tycke och smak.

– Man väljer själv om man vill delta i de organiserade aktiviteterna eller segla på egen hand. Gemenskapen är stor och det är aldrig svårt att hitta någon att segla med. Vi har varit där två år i rad och kommer utan tvekan åka dit igen, avslutar Katarina.

Wildwind i Vassiliki.

Lefkas är inte bara ett populärt resmål för seglare utan lockar alla typer av vattensportare med fina förutsättningar för dykning, paddling, vattenskidåkning och olika typer av  wakesport. Slalom- och freestylefreaks samt kitesurfare tar sig till ön för att dejta den pålitliga brisen. Är du förtjust i höga höjder kan du prova på parasailing över Vassiliki hela vägen bort till vackra Island of Scorpio. Alternativt kan du skärmflyga nerför Kathismas sluttningar med någon vacker sandstrand i sikte som landningsfält. Önskar du upptäcka mer av själva ön kan du alltid hyra bil eller moped. Eller snöra på dig vandringsskorna.

Text och bild: Search Magazine

Mer matnyttig information om Lefkas hittar du på
www.visitgreece.gr som är Greklands nationella turistorganisation.

Snabbfakta Lefkas

Land: Grekland
Huvudstad: Lefkada
Språk: Grekiska
Yta: 325 kvm
Folkmängd: 23 000
Valuta: Euro
Prisnivå: Grekland
Tidsskillnad: Plus 1 timme

Lefkas by night.

Top