Uppdatering om John Fisher, besättningsman på Sun Hung Kai / Scallywag från Richard Brisius, Volvo Ocean Race

Igår kväll kom nyheterna att John Fisher ombord på Team Sun Hung Kai / Scallywag hade fallit överbord. Här kommer en uppdatering från Richard Brisius som är president på Volvo Ocean Race.Jag är väldigt ledsen över att informera om att en av våra seglare, John Fisher, från teamet Team Sun Hung Kai / Scallywag, nu antas vara förlorad till havs.

Det är förkrossande för oss alla. Att förlora en seglare till havs är en tragedi som vi som seglare och tävlingsorganisatörer aldrig vill behöva tänka på. Vi är bedrövade över det som inträffat och våra tankar är med Johns familj, vänner och lagkamrater.

Igår måndag, klockan 13.00 UTC, fick tävlingsledningen för Volvo Ocean Race information från laget Team Sun Hung Kai / Scallywag om en man överbord-incident.

Vi började omedelbart koordinera vårt arbete med laget och Maritime Rescue Coordination Centre, som lokaliserade ett fartyg som omdirigerades till området. Men med nuvarande hastighet är det fartyget fortfarande en dag bort.

Med de övriga tävlingsbåtarna 200 sjömil bort var det inte ett möjligt alternativ att omdirigera någon av dem tillbaks, mot vinden som var på gränsen till stormstyrka, för att hjälpa till.

Sun Hung Kai / Scallywag sökte i flera timmar i tuffa väderförhållanden, men kunde inte hitta sin lagkamrat.

Med tanke på vattentemperaturen och den extrema sjön samt tiden som passerat sedan han hamnade i vattnet, måste vi nu anta att John är förlorad till havs.

Alla vi i Volvo Ocean Race-organisationen skickar våra djupaste kondoleanser till Johns familj, hans vänner och hans lagkamrater. Och vi kommer göra allt vi kan för att stötta dem i deras svåra stund.

Team Sun Hung Kai / Scallywag har nu fortsatt att segla i nordostlig riktning. Och laget befinner sig i en tuff situation – vädret försämras och prognosen säger att det kommer att bli än värre under dagen.

Besättningen är känslomässigt och fysiskt utmattade efter vad de upplevt. Vårt fokus ligger nu på att ge dem allt stöd och all hjälp vi kan.

Vi är säkra på att det kommer många frågor kring hur en av våra seglare förlorades överbord igår. Vi kan bemöta dem efter att laget har debriefats.

Idag går våra tankar till Johns familj och hela teamet kring Scallywag.

Top