Upp till bevis för nya Gonet Monofoil

Den spektakulära flygande enskrovsbåten ”Gonet Monofoil” kommer att vara med och tävla i Genéve i helgen, följt av Bol de Vermeil en vecka senare. Eric Monnins bror JC Monnin är med och designar den nya båten för America’s Cup, kanske har Eric fått lite tips därifrån!

Efter en månad av tester och fintrimning på Lake Lucerne är nu Gonet Monofoil redo att tävla i Genéve-klassikern. ”Vi är fortfarande långt ifrån att nå båtens fulla potential,” säger designern Eric Monnin. ”Men vi har kommit långt under de senaste veckorna och vi har gjort en del förändringar, som att göra bulben lättare.”

Båten verkar vara välbyggs och kan utstå tuffa förhållanden. ”Båten uppför sig väldigt bra när den flyger, vi har aldrig känt oss osäkra, inte ens i 25 knop. Båten är väldigt stabil och kan segla i mycket vind utan problem,” sade Monnin.

I teorin har Gonet Monofoil potential att vinna tävlingen, men skepparen vill inte addera någon extra press. ”Om vädret är bra kommer vi pusha för ett bra resultat, men vårt mål är att utveckla båten i första hand. Dessutom har vi aldrig seglat i vågor och vi vet att vi kommer tappa mot de större båtarna i när vi inte har tillräckligt med vind för att foila.”

Gonet Monofoil är ett concept som är inspirerat av den nya America’s Cup-klassen. Kanske kan den vara ett bra val till Youth America’s Cup 2021?

Klicka här för att se fler bilder och ett klipp på Gonet.

FAKTA

LOA: 8m

Bredd: 2,5m

Deplacement (tom): 850kg

Masthöjd: 12.2m

Storsegelyta: 32m2

Försegel: 16m2

Gennaker: 50m2

Top