Ungdomar och demokrati på Seglardagen

I helgen gick Seglardagen av stapeln. U25 var såklart på plats. Här kan du läsa om vad som lockar en 16-åring till ett årsmöte.

I helgen samlades seglare från hela landet på Bosön för att ta del av SSF:s årsmöte på Seglardagen. I myllret fanns 18 ungdomar tillhörande U25. De började med ett eget program på fredagen, innan de anslöt till resten på lördagen.

Målet med U25 är att "ge unga ledare de verktyg de behöver för att göra sin röst hörd och engagera sig i demokratiska processer" (U25:s hemsida), och vad passar då bättre än Seglardagen? På fredagen hölls en genomgång där de gick igenom hur ett årsmöte går till, så att alla U25:or var redo för helgen. Kajsa-Lotta Ölmestrand var en av deltagarna och berättar varför det var mycket lättare och roligare än hon trodde:

"Innan trodde jag det svåraste skulle vara att hänga med. Men det var inte svårt om man fokuserade och frågar någon under tiden. Då flyter det på. Det som var mest nytt var alla nya och svåra ord som de använde på årsmötet."

"Helgen var uppdelad i två delar; årsmötet och workshops. På årsmötet gick vi igenom dagordningen och bestämde vilka som skulle sitta i styrelsen. Vi gick också igenom motionerna och de som skulle rösta gjorde det. På workshopen fick man välja en grupp man ville vara i. Jag var med i barn- och ungdomsgruppen. Man kunde då komma med input och säga vad man tyckte."

"Höjdpunkten på helgen var när alla röstade och skrek rakt ut. Också att umgås med alla människor och knyta kontakter. Och när Ordföranden och Skattemästaren körde chubby bunny."

U25 startade som ett projekt finansierat av RF, men är nu en del av SSF:s ordinarie verksamhet. Under året gör U25 flertalet aktiviteter. Tidigare har de hållit i J70-clinics och varit med på Seglarträffen samt Seglardagen.

För att se mer av U25 kan man följa instagramkontot @u25segling. Vill man vara med på aktiviterna kan man ta kontakt där.

Nedan finns deras sammanfattning av helgen.

Text: Elisa Lindskog

Top