Turn the Tide on Plastic undvek sistaplatsen

Pressmeddelande från Volvo Ocean Race: Turn the Tide on Plastic, med svenske seglingsstjärnan Martin Strömberg i besättningen, slutade sexa i Volvo Ocean Race. Det blev dramatiskt om att undvika sistaplatsen. Efter nio månaders segling passerade de rivalen om sistaplatsen, SHK/Scallywag, med minsta möjliga marginal.

– Det var skönt att slippa sistaplatsen. Det är antagligen historiens tajtaste kamp om en sistaplats, säger Martin Strömberg.

På lördagen avgjordes in-port race i Haag. Det var seglarna i Volvo Ocean Races sista tävlingsframträdande. Nu har de avverkat seglingen runt jorden, med elva tuffa etapper och tolv in-port race.

Den ende svenske seglaren, Martin Strömberg, har varit vaktkapten på Turn the Tide on Plastic. Inför sista etappen, mellan Göteborg och Haag låg laget sist. Men efter en stark segling kom de poängmässigt ifatt Scallywag, med kapten David Witt vid rodret. Båda båtarna slutade på 32 poäng. Men det hjälpte inte, Scallywag låg snäppet före med fler inseglade poäng i in-port raceserien.

Turn the Tide on Plastic

Inför lördagens segling såg det alltså dystert ut, hoppet för Turn the Tide on Plastics skeppare, Dee Caffari, och hennes besättning var mest av teoretisk art.

Men alla pusselbitar föll på plats. Turn the Tide on Platic seglade in på fjärde plats i de avslutande in-port racet. Scallywag slutade sjua efter att ha fastnat i ett rundningsmärke och därmed förlorade värdefull tid.

– Vi höll oss coola. Den turen vi hade idag har vi samlat ihop till under resan runt jorden. Vi kände att vi var väldigt bra med idag, säger Martin Strömberg.

Därmed hade de båda besättningarna inte bara samma poäng efter alla delsträckor runt jorden sedan starten i Alicante i oktober. De hade båda dessutom 28 inseglade poäng i in-port raceserien.

Och eftersom Turn the Tide on Plastic tog fler poäng än Scallywag i den avslutande etappen var det Dee Caffari och hennes besättning, med bland andra Martin Strömberg, som slutade sexa och därmed slapp sistaplatsen. Hemmalaget Brunel med Bouwe Bekking som skeppare vann In-Port Racet i Haag och ledde från start till mål.

Volvo Ocean Race In-Port Race Series Leaderboard – Final

1. MAPFRE – 64 points

2. Dongfeng Race Team – 56 points

3. Team Brunel – 50 points

4. team AkzoNobel – 50 points

5. Vestas 11th Hour Racing – 35 points

6. Turn the Tide on Plastic – 25 points

7. Sun Hung Kai / Scallywag – 25 points

Volvo Ocean Race Overall Points Leaderboard – Final

1. Dongfeng Race Team – 73 points

2. MAPFRE – 70 points

3. Team Brunel – 69 points

4. team AkzoNobel – 59 points

5. Vestas 11th Hour Racing – 39 points

6. Turn the Tide on Plastic – 32 points *

7. SHK / Scallywag – 32 points *

 

Top