TUNE-UP MED HÅRDA VINDAR DRAMATIK OCH MASTBROTT I 6mR WORLD CUP I VANCOUVER

Torsdagens tune-up i 6mR World Cup i Vancouver bjöd på en hel del dramatik. Racet gick i 8 – 10 m/s vind som är på gränsen vad som är tillåtet i klassen. Eftersom det är ett tune up race vill ingen skada sin tävlingsbåt.


I starten blev Fredrich Dahlman och Reinhard Suhner regelvidrigt hindrad av Arunga. För att undvika en kollision väjde Courage med följd att båten trängdes in mot läboj som olyckligtvis bestod av ett bojfartyg istället för den vanliga bojen.  

-Vi fastnade en stund på bojbåten och så var vårt tune-up förstört, så vi utgick för att reparera våra skador. Extra tråkigt då vi skulle ha tagit starten på rätt sida om linjen, berättar Fredrich Dahlman.

Värre gick det för en av hemmafavoriterna Max’inus som förlorade sin mast. Det blir mycket nattarbete både för besättning och riggare för att få fram en ny mast, bestycka den och få tid att trimma in den inför starten på söndag. 

Ett flertal världsmästare i klassen kommer att vara på startlinjen på söndag, Philippe Durr med Junior, Hugo Stenbeck med Sophie II, Reinhard Suhner/Fredrich Dahlman med Courage, Dennis Conner med Sven Saléns May-Be VII, Eric Jespersen på Goose, Sir Robert Owen på Ca Va, Ron Holland på Nuvolari, Lars Guck på Flapper. Dessutom kommer en hel del yachter ha proffs med ombord som den tidigare spanske kungen Juan Carlos på en av världens bästa klassiker, den svenskbyggda och av Arvid Laurin designade Gallant som har klara vinstchanser.

Enda svenska båt är som vi tidigare berättat Notorious med Claes Henningsson som rorsman. 

-World Cup i Vancouver kommer att vara den tuffaste någonsin med 10-15 båtar som alla har kapacitet att vinna. Komplicerade ström- och tidvattenförhållande i tävlingsområdet, kompletteras med rörliga hinder i banorna. Ett stort antal långa fraktfartyg som ligger på redden och rör på sig med tidvattnet och strömmarna, berättar Fredrich Dahlman

Det kan vara värt att notera att kung Juan Carlos hade byggt en ny modern sexa till World Cup, med han väljer att segla klassiskt i stället. Ryktena förtäljer att den nya 6mR båten inte varit tillräckligt snabb och blivit slagen ett antal gånger av klassiker.

TEXT OLLE APPELBERG

Top