Tulikettu Racing: Lost and found

Den 30 april rapporterade vi om att den i princip fabriksnya Infiniti 52:an S/Y Tulikettu förlorats någonstans i Nordatlanten efter en krock med UFO (S/Y Tulikettu är förlorad i Nordatlanten efter krock med UFO). Nu är båten upphittad.

Här följer den hårt nedkokta versoinen. Hela historien om både försvinnandet och upphittandet finns på sidan xtrastaerk.com.

Tulikettu var på väg från Cascais till lagets bas i Gosport (Biscaya) när hon träffar ett UFO (18 april). En okontrollerbar läcka uppstod. Två dagar senare aktiverade besättningen nödsignal (20 april). Besättningen på fyra personer försökte stoppa inflödet av vatten. Efter 10 timmar, innan räddningsfartyget anlände, lyckades de åstadkomma några tillfälliga reparationer för att säkerställa att båten inte skulle sjunka. Man befann sig då cirka 300 M utanför kusten, utom räckhåll för helikopter.

När räddningsfartyget kom var det mycket vatten i båten. Utan kunskap om de sista reparationerna skulle fungera hade skepparen två val; att vänta och se om reparationerna skulle fungera, eller att överge båten. Väderförhållandena försämrades, vågorna var höga. Det svåra beslutet togs att evakuera för att sätta besättningen i säkerhet. Logistikföretaget hade beordrat tankfartyget att lämna området så snart som möjligt på grund av försämrat sjötillstånd. Ingen skadades i olyckan. Sökandet efter Tulikettu stoppades lördagen den 30 april.

En ny iakttagelse av båten erhölls måndagen den 23 maj. Båten upptäcktes av en passerande båt och räddningsinsatsen återupptogs omedelbart. Tulikettu hittades lördagen den 4 juni, cirka 100 M väster om sydspetsen mellan Lissabon och Gibraltar, Cape Saint Vincent. Båten bogserades till hamnen i Portimão söndagen den 5 juni där hon kommer att genomgå en grundlig inspektion och bedömning av skadorna.

En tråkig historia med lyckligt slut med några frågetecken och säkert kommer att utmynna i många diskussioner och förhoppningsvis några lärdomar.

'

Top